När Borås kom igång fanns inget stopp

 

Starten på den första kvartsfinalmatchen blev Solnas. Men när Borås väl fick defensiven att fungera så kom anfallet automatiskt och då fanns det inget som kunde stoppa västgötarna. Chris McKnight dirigerade försvaret och Mike Palm var som en mikrovågsugn från bänken – blev het direkt och styrde sitt lag mot seger, 91-61.

Borås Basket var favorit hos den stora majotiteten inför denna kvartsfinalserie, men det var Solna Vikings som öppnade bäst. Treor från Nathan Dawit och Alexander Lindqvist och tuffa drives för poäng av James Washington gjorde att gästerna hade 6-15 efter bara fyra och en halv minut. Det skulle dock komma en timeout och ytterligare en Solna-trea innan nyligen inbytte Mike Palm såg till att Borås gjorde poäng igen. Andreas Person fixade 11-18 genom en layup och ett bonuskast. Palm fyllde på med en trea till 14-18 och då kändes det åtminstone som att hemmalaget hade börjat vakna.
 
 
Med två minuter kvar av första perioden stänkte Palm i sin andra trea. Den gav 17-21. Och när Simon Gunnarsson cuttade genom mitten, fick bollen av Chris McKnight och lade i 19-21, ville Vikings ha timeout.
 
 
Sedan satte Palm 21-21 och JJ Miller 23-21, innan Solna fixade en trepoängare på periodsignalen för att fastställa 23-24 med tio minuter spelade. Palm var Borås store räddare så långt och var redan uppe i tio gjorda poäng.
 
 
 
Början av den andra perioden blev bra för Borås. Vikings gjorde visserligen periodens första två poäng, efter sju sekunder, men sedan var det stopp. Samtidigt som det lossnade lite framåt för Borås och framför allt Adama Darboe, som var uppe i elva poäng. När Chris McKnights stoppade i två poäng efter att ha tagit en offensiv retur gav det Borås 36-26 och en timeout från gästerna.
 
 
Sedan fortsatte McKnight att styra och dirigera föredömligt i försvaret. Inte sällan slängde han sig på golvet efter lösa bollar. Det resulterade i att Borås nollade Vikings i hela åtta minuter och 30 sekunder. Inte förrän 1:23 återstod av halvleken slog Nathan Dawit hål på Solnas poänglösa skede i matchen. Då stod det 42-28. Halvtidssiffrorna 47-28 visade att Borås hade tagit ett rejält kommando om kvartsfinalmatch 1.
 
 
 
Den som trodde att Borås Basket skulle vara lite nöjda i paussnacket och komma ut och känna att matchen var vunnen trodde fel. Borås var laget som tryckte gaspedalen i botten under tredje perioden och accelererade fram till 72-46 med tio minuter kvar att spela. Solna hade givetvis ingen chans att ta igen ett så stort underläge i den fjärde perioden. Borås vann med 91-61 och har nu 1-0 i matcher inför kvartsfinal 2 i Solnahallen.  
 
 
För Borås Basket var det en stark laginsats som bäddade för segern i den första kvartsfinalmatchen. Fyra spelare i startfemman gjorde minst tio poäng och från bänken kom Mike Palm med 19. Även Simon Gunnarsson bidrog starkt från bänken, men mer när det gällde försvar och vargslit.    
 

 
Kvartsfinal 2 spelas på fredag i Solnahallen.
 
 
Borås Basket-Solna Vikings, Kvartsfinal 1: 91-61 (23-24, 24-4, 25-18, 19-15).
 
 
Poänggörare Borås: Mike Palm 19, Chris McKnight 18, JJ Miller 16, Adama Darboe 14, Christian Maråker 10, Andreas Person 8, Simon Gunnarsson 4, Nikica Rajacic 2.
 
 
Poänggörare Vikings: Alexander Lindqvist 22, Nathan Dawit 13, James Washington 11, Miguel Montanana 5, Kenny Williams 5, Leo Lightner 3, Tim Schüberg 2.
 
 
Publik: 1503.
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Dangar Productions. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.