Borås skaffade sig ledning i kvartsfinalserien

 

I kvartsfinal 3 fick publiken se ett Borås Basket som ville visa att kvartsfinal 2 inte var något representativt för denna slutspelsserie. 21-11 efter en period blev 51-23 efter halva matchen och som mest var ledningen 31 poäng. I tredje perioden spelade lagen jämnt, innan Solna chockade med att göra 0-22 i inledningen av fjärde. Men Borås kunde tack och lov repa sig, vinna med 96-84 och skaffa 2-1 inför tisdagens kvartsfinal 4 i Solnahallen.

Det var ett heltänt Borås Basket som inledde kvartsfinal 3 i Boråshallen. Man gjorde det utan skadade Christian Maråker men med återvändande Samuel Haanpää och Hajzer Ismaili. Mest laddad av alla verkade JJ Miller vara. Det var nämligen han som gjorde matchens första fyra poäng, genom två layups.
 
 
Chris McKnights tändning var det heller inget fel på. Två poäng och ett bonuskast från honom gjorde att Borås ledde med 9-4 efter tre och en halv minut. Med 4:43 kvar av första perioden gjorde Samuel Haanpää sina första poäng sedan den 10 mars. De betydde 15-6 för hemmalaget och kommandot om matchen verkade taget.  
 
 
Mike Palm, som nollades i kvartsfinal 2, startade idag och var uppe i sex poäng redan efter en period. Borås lagförsvar som höll Solna till elva poäng och fixade en 10-poängsledning efter en fjärdedel av matchen.
 
 
 
När Chris McKnight, två och en halv minut in i andra perioden, sänkte en trepoängare så var det hans 12:e poäng i matchen och Borås ledning svällde till 32-15. Två minuter senare var Mike Palm också uppe i tvåsiffriga poäng och ledningen hade ökat till 37-17. Och Palm bara fortsatte. Hans 17:e poäng gav Borås 44-20.
 
 
Hajzer Ismaili, som gjorde sin första match efter sin mammas begravning, fick mycket tid på planen. Med 2:10 kvar av andra perioden sänkte trepoängaren som drog ner halvlekens största jubel från publiken.
 
 
I kvartsfinal 2 hade Borås hela 18 bortkastade bollar mot Solnas åtta. I den första halvleken av kvartsfinal 3 var rollerna ombytta. Borås stod på fyra turnovers, att jämföra med Solnas tio. Detta speglades också mer än väl på poängtavlan där det stod 51-23.
 
 
Men med matchen till synes avgjord blev det tyst i hallen under den tredje perioden. Under tiden passade Serkan Inan på att skjuta in sig från trepoängslinjen och kapa Borås ledning en bit. James Washington och Nathan Dawit var också med och satte treor. Borås, som levde mest på McKnight (23 poäng efter tre perioder), vann tredje tiominutaren med mer mänskliga 23-22.  
 
 
Vad skulle då kunna ske i fjärde perioden? Jo, Vikings försökte sig på en sen run. Lyckades också och hade gjort 0-12 då Borås kallade timeout. Det hann bli hela 0-22 och en andra timeout från Pat Ryan, innan Adama Darboe efter 4:23 ”stoppade blödningen” från straffkastlinjen. Borås hade alltså gått från ledning med hela 31 poäng till ledning med bara åtta på några få minuter.
 
 
I slutet var det dock ”Miller Time”. Amerikanens tio poäng under matchens avslutande fyra minuter och såg till att det aldrig blev någon riktigt fara. Borås Basket är i sina bästa stunder magiska, men det finns också djupa dalar. Det avslöjade Solna under sin run och på tisdag gäller det att prestera i del tre av detta kvartsfinalkrig.
 

 
Notera: Rutinerade trion Mike Palm, JJ Miller och Chris McKnight producerade 25 poäng vardera i kvartsfinal 3.  
 
 
Borås Basket-Solna Vikings, kvartsfinal 3: 96-84 (21-11, 30-12, 23-22, 22-39).
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 25, Mike Palm 25, Chris McKnight 25, Samuel Haanpää 8, Adama Darboe 7, Andreas Person 3, Hajzer Ismaili 3.
 
 
Poänggörare Vikings: Miguel Montanana 14, Nathan Dawit 13, James Washington 12, Alex Lindqvist 11, Kenny Williams 10, Sigurdur Thorsteinsson 9, Leo Lightner 9, Serkan Inan 6.
 
 
Publik: 1219.
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Dangar Productions. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.