Första slutspelssegern på bortaplan tog Borås till semifinal

 

Solna spelade galet aggressivt och hade ledningen med åtta efter en period. Borås spelade sig successivt in i matchen och fick med sig alla spelare på allvar i den andra halvleken. Men trots en till synes stabil ledning i slutminuterna så hittade Vikings sätt att komma tillbaka. Allt avgjordes med 0,1 sekunder kvar. Borås vann tillslut med 90-93 och avancerade till semifinal.

Solna Vikings, med kniven mot strupen, öppnade matchen väldigt aggressivt. Borås Basket, utan den pressen, var inte alls på samma nivå och hamnade omgående i underläge. Som mest 20-9. Borås repade sig dock mot slutet av första perioden och låg ”bara” under med 23-15 efter tio minuter.
 
 
Pat Ryan släppte in Hajzer Ismaili i den andra perioden. Ismaili tackade för förtroendet genom att göra fyra raka poäng för sitt lag. Sedan serverade JJ Miller en smörpassning till Simon Gunnarsson som cuttade genom tresekundersområdet. Gunnarsson kunde enkelt lägga i två poäng. Efter halva perioden tog Borås sin första ledning i matchen.
 
 
Adama Darboe blev het. Sänkte poäng från alla distanser, men ledningen växlade fram och tillbaka flera gånger innan det stannade på 44-43 efter 20 minuter.
 
 
I den tredje perioden vaknade två Borås-spelare, som offensivt hade varit ganska osynliga i den första halvan av matchen. Det var Chris McKnight och Andreas Person. McKnight gjorde elva poäng i perioden och Person sex. Och än viktigare; Borås tog över ledningen (65-67) inför den avslutande akten.
 
 
Det verkade som att Solna satsade allt på sitt stora framgångsrecept i den fjärde perioden. Det vill säga; spelade aggressivt och på gränsen till det otillåtna. Tyvärr för deras del så slog taktiken bakut och många av spelarna hamnade i foulproblem. På straffkastlinjen stod allt som oftast Adama Darboe och satte gratispoäng. Med fyra minuter kvar av matchen satte Darboe trean som gav Borås 80-73 och timeout från hemmalaget.
 
 
Det såg ut som att Borås Basket hade kontroll och tillräckligt stor ledning för att vinna. Men gång på gång hittade Solna Vikings vägar till att göra poäng och få matchen spännande igen. Borås ledde med 87-92 med 9,9 sekunder kvar. Då bytte Solna in rookien Jonte Gunnarsson, som vid första bollkontakten sänkte en trea till 90-92. Solna stal sedan bollen. Miguel Montanana missade sin layup, men nyss nämnde Jonte Gunnarsson var med på returen. Tack och lov studsade bollen ring ut och McKnight kunde kontrollera den defensiva returen med bara 0,1 kvar.
 
 
Borås Basket vann den fjärde kvartsfinalmatchen med 90-93 och avancerar därmed till semifinal. Den serien startar i Boråshallen på tisdag. Motståndare blir Uppsala eller Norrköping, men i den kvartsfinalserien krävs en femte match, på fredag, för att få fram en vinnare.   
 
 
Solna Vikings-Borås Basket, kvartsfinal 4: 90-93 (23-15, 21-28, 21-24, 25-26).
 
 
Poänggörare Vikings: James Washington 22, Nathan Dawit 17, Miguel Montanana 15, Alexander Lindqvist 13, Sigurdur Thorsteinsson 10, Tim Schüberg 5, Serkan Inan 5.
 
 
Poänggörare Borås: Adama Darboe 22, Chris McKnight 18, JJ Miller 17, Mike Palm 15, Andreas Person 13, Hajzer Ismaili 4, Simon Gunnarsson 4.
 
 
Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.