Borås tog ett grepp om serien

 

Borås och Uppsala råkade ut för en varsin allvarlig skada i semifinal 1. Christian Maråker och Anton Gaddefors hann bara spela några minuter vardera innan olyckan var framme. Resterande spelare kämpade vidare i en jämn första halvlek. I den tredje perioden gjorde Borås, bl.a. via tre treor från Chris McKnight, 33-15 och avgjorde matchen. I den fjärde perioden kunde hemmalaget bevaka ledningen medan man seglade mot 1-0 i matcher.

JJ Miller gjorde matchens fem första poäng och visade sitt lag och hemmapubliken att han var redo för semifinalspel. Samuel Haanpää, som vara tillbaka som starter efter sina ryggproblem, satte fyra av Borås Baskets elva första poäng. Borås skaffade sig därmed ledningen med 11-7 tidigt.

 

3:40 in i matchen hände något riktigt trist. Uppsalas Anton Gaddefors skadade sig och i korridorerna strax efteråt pratades det om korsbandskras. Inte bra för Gaddefors, Uppsala Basket och semifinalserien som helhet.

 

För Uppsala klev Dwight Burke fram och gjorde sju av lagets inledande nio poäng. Miller ville dock inte vara sämre och drog i sin andra trea. Tack var den var han uppe i åtta. Borås ledde och känslan var att västgötarna förde matchen. Ändå skiljde bara två poäng efter en period.

 

Ganska snabbt i den andra perioden gick Uppsala ikapp och förbi. Lite för många chanser på grund av lite för dålig returtagning tyckte Andreas Person i halvtidsintervjun. Sedan gav Mike Palm sitt lag ett uppsving genom bra skytte och Borås ledde in i slutminuten av perioden. I slutsekunderna satte Uppsala, genom Johan Jeansson, en trea. Den trean gav Uppsala ledningen med 40-42 efter 20 minuter.

 

När Christian Maråker, som innan matchen fick ta emot pris som Årets Forward i Basketligans grundserie, klev av planen, efter de första spelminuterna sedan den andra kvartsfinalen, såg det inget vidare ut med hans vad. Det betydde att Mike Palms roll plötsligt blev väldigt mycket större. Och som Palm skötte den. Han slutade på 21 poäng, sju returer och tre blockar.

 

Chris McKnight inledde andra halvlekens poänggörande med en trepoängare. Givetvis tog den Borås till ledningen igen. Uppsala kom dock tillbaka. Men i mitten av perioden spelade Borås riktigt bra. Med ”gamlingarna” Oluoma Nnamaka och TJ Jackson på tre fouls vågade Boråsarna utmana ordentligt. I matchens snyggaste anfall avslutade Samuel Haanpää med en trea. Strax efter spelade Miller fram McKnight till 59-53 nära korgen och Uppsala tog timeout. McKnights tredje trea i perioden gav Borås 62-55 och definitivt momentum.

 

McKnight öste på, hans lag ledde som mest med 21 poäng och den amerikanske slitvargen kom tillslut upp i 29 poäng. Uppsala orkade aldrig komma tillbaka och matchen slutade 93-75. Nu står det 1-0 till Borås Basket i semifinalserien. Semifinal 2 spelas i Boråshallen på torsdag.

 

 

Borås Basket fick dessutom ta emot priset som Årets Matcharrangör, för andra gången på tre år. Svenska Basketbollförbundets motivering: 

”Är man bäst så är man bäst. Årets matcharrangör visar att det handlar om idé, passion, delaktighet och ständig utveckling. Årets matcharrangör tittar ständigt på vad publiken vill ha och försöker att möta dessa behov för att skapa en så bra upplevelse som möjligt. Denna ödmjukhet och passion gör att årets matcharrangör heter Borås Basket.”

 

Borås Basket-Uppsala Basket, semifinal 1: 93-75 (20-18, 20-24, 33-15, 20-18).

 

Poänggörare Borås: Chris McKnight 29, Mike Palm 21, JJ Miller 16, Samuel Haanpää 16, Adama Darboe 8, Andreas Person 3.

 

Poänggörare Uppsala: Dwight Burke 21, Johan Jeansson 16, Thomas Jackson 11, Axel Nordström 8, Oluoma Nnamaka 7, Rickard Eriksson 6, Odin Lindell 4, Mannos Nakos 2.

 

Publik: 1615.

 

Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Dangar Productions. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.