Två segrar efter två semifinalmatcher för Borås Basket

 

Semifinalserien mot Uppsala hade knappast kunnat börja bättre för Borås. 2-0 i matcher inför de två matcherna i Uppsala var exakt vad man hade tänkt sig. Nu är vinsterna inte bara planerade, utan även grejade. Heta händer från JJ Miller, Samuel Haanpää, Chris McKnight och Mike Palm i kombination med ett försvar som oftast fungerade mycket väl blev kvällens segerrecept.

Uppsala Basket var laget som öppnade den andra semifinalen bäst. Främst var det TJ Jackson som var snabb ur startblocken. Jacksons tio poäng under de första 3:45 tog Uppsala till ledning, 7-14, och Borås Basket kallade timeout. Sedan kom Andreas Person, från bänken, och då fick man bättre kontroll på Uppsalas dirigent.

 
 
Uppsala hade ett tag 9-20. Då klev JJ Miller fram och satte en trea. 12-20 på tavlan, publiken jublade och anade ett skifte i matchen. Men Jackson var tydligen inte färdig och såg till att Uppsala ökade till 12-25. Med dryga minuten kvar av första perioden fick Borås en chans att springa. Miller serverade Person en dunk och man kände åter passionen från läktarna. Men Borås kom inte närmare än 16-25 med tio minuter spelade.
 
 
I mitten av andra perioden tog hemmalaget sin första ledning, 34-32. Uppsala utjämnade snabbt, varpå Borås på nytt var i täten. Så där höll det på under några minuter, innan Borås fick publiken med sig på allvar. Bland annat tack vare två feta dunkar av Chris McKnight. Laget, som låg under efter en period, stoppade i 30 poäng i den andra perioden och ledde med 46-42 i halvtid. 
 
 
Med halva den tredje perioden spelad var matchen helt jämn, 51-51. Trots att Borås hade missat massor av layups och tippar fram till dess. Men när Persons drive längs baslinjen resulterade i poäng och när McKnight spelade fram till Mike Palm för två enkla så fick Borås lite momentum. Strax senare satte Miller 58-56 med via en trea – hans 17:e, 18:e och 19:e poäng för kvällen. Adama Darboe fyllde på med en trea till 61-56 med en minut kvar. Detta var också resultatet efter tre perioder.
 
 
I den fjärde perioden visade Samuel Haanpää vilken otrolig offensiv spelare han är i sina bästa stunder. Först med en tuff tvåa med utgångspunkt från lowpost. Sedan med trepoängare i ansiktet på Axel Nordström. Detta gav Borås lite separation [från Uppsala]. Minuten senare sänkte den finske landslagsmannen en ny tvåa. Palm ville också vara med och hans trepoängare med 4,5 minuter kvar av matchen betydde 75-69. I anfallet därpå var det dags för McKnight. Två tuffa poäng, foul på Uppsala, ett bonuskast och Borås Baskets ledning var tvåsiffrig.

 
I slutminuten levererade McKnight en block.  Miller fick tag på bollen, blev foulad och med 32,8 sekunder kvar fastställde han segersiffrorna till 88-79 genom att sätta två säkra straffkast.
 
 
Borås Basket leder nu med 2-0 i matcher. Semifinal 3 och 4 spelas i Fyrishov, Uppsala, på söndag och tisdag.
 

 
Borås Basket-Uppsala Basket, semifinal 2: 88-79 (16-25, 30-17, 15-14, 27-23).
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 22, Samuel Haanpää 18, Chris McKnight 17, Mike Palm 15, Andreas Person 9, Adama Darboe 7.
 
 
Poänggörare Uppsala: Dwight Burke 36, Thomas Jackson 21, Oluoma Nnamaka 10, Mannos Nakos 3, Axel Nordström 3, Rickard Eriksson 2, Brice Massamba 2, Johan Jeansson 2.
 
 
Publik: 1536.
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Dangar Productions. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.