Uppsala reducerade i Fyrishov

 

Uppsalas vilja och offensiva returtagning fällde Borås i den tredje semifinalmatchen. Ja, kanske var det en hel del annat också men 17-9 till Uppsala på offensiva returer och 47-34 totalt var överlägset och det som mest stod ut i statistiken.

Stärkta av 2-0 i matcher klev Borås Basket ut på Fyrishovs parkett och öppnade semifinal 3 starkt. Chris McKnight inledde poänggörandet, Mike Palm avlöste, innan McKnight satte 2-9 och tvingade fram en timeout från hemmalaget.
 
 
Efter timeouten kom Uppsala Basket ut som ett helt annat lag. På två minuter gick man från 2-9 till 10-9 och Borås grepp om matchen var som bortblåst. Men den värsta Uppsala-stormen avtog ganska snabbt och efter en period stod det 16-14 till Uppsala.
 
 
Med 4:06 kvar av halvleken fick Palm sin tredje foul och hamnade på bänken. Om Uppsala hade attackerat Borås korg mycket innan så var det inget mot vad man gjorde i Palms frånvaro. Uppsala hade tolv offensiva returer under den första halvleken. Men tack vare en heroisk insats av McKnight så ledde Uppsala inte med mer än 38-35 i halvtid.
 
 
I den senare delen av tredje perioden fick Uppsala verkligen flyt. Borås såg ut att inte orka hålla sin intensitet uppe och då rasade poängen iväg. Johan Jeansson kom igång med sitt skytte och TJ Jackson sköt i 61-44 via en trepoängare med 1:47 kvar. Pat Ryan på Borås-bänken tvingades till en desperat timeout.
 
 
Sedan fortsatte det. Jeansson sänkte 64-44 från trepoängslinjen. Publiken var i extas. Tills Adama Darboe svarade med samma mynt och det blev tyst i Fyrishov. Samuel Haanpää satte också en trea, i anfallet efter, men Uppsala var i en stabil ledning. 68-50 lyste på poängtavlan inför den fjärde perioden.
 
 
Borås inledde de avslutande tio minuterna lysande. Man utmanade och tvingade Uppsala att foula. Efter bara 2:45 hade hemmalaget lagfoul och efter 3:39 hade Borås kapat underläget till tio poäng.
 
 
Men Uppsala släppte inte Borås närmare än så. I den andra hälften av perioden spelade man istället en underbar basket och 88-71 är inte siffror som Borås kan skoja bort. Det positiva är att det bara betydde 2-1 [till Borås] i matchserien. På tisdag spelas semifinal 4 i Fyrishov. Då har Borås Basket en gyllene chans att skaffa matchboll inför fredagens hemmasemifinal.
 
 
Uppsala Basket-Borås Basket: 88-71 (16-14, 22-21, 30-15, 20-21).
 
 
Poänggörare Uppsala: Johan Jeansson 18, Thomas Jackson 17, Dwight Burke 15, Oluoma Nnamaka 13, Axel Nordström 12, Brice Massamba 8, Rickard Eriksson 4, Mannos Nakos 1.
 
 
Poänggörare Borås: Chris McKnight 17, Mike Palm 16, Adama Darboe 13, JJ Miller 10, Samuel Haanpää 8, Andreas Person 5, Simon Gunnarsson 2.
 
 
Publik: 1317.
 
 
Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.