Energi och vilja fällde avgörande igen

 

Med energi och vilja, personifierad i Axel Nordström och hans 25 poäng och 14 returer, lyckades Uppsala Basket kvittera semifinalserien till 2-2 i matcher. Borås Basket startade bra och var med och nosade hela vägen in i slutsekunderna. Men när det skulle avgöras låg Uppsala före och hade det rätta flytet.

Uppsala Basket var det hetare laget på lösa bollar och returer inledningsvis. Men det var Borås Basket som drog i skotten och ledde med 5-11 vid matchens första timeout. Nästan precis som i semifinal 3.
 
 
Kusligt likt var det också då hemmalaget, efter timeouten, kom tillbaka ut på planen med stor aggressivitet och fixade ett antal poäng i rad. Skillnaden från förra matchen var att Borås den här gången aldrig lät Uppsala gå förbi eller ikapp poängmässigt. Åtminstone inte under den första perioden. 17-20 var ställningen efter tio minuter.
 
 
Men Uppsala tog sin första ledning tidigt i den andra perioden. Dock kortvarigt eftersom Andreas Person och JJ Miller ville annat. Person sköt ledningen tillbaka till Borås och Miller utökade den. Gästerna ledde med 26-30 fyra minuter in i den andra tiominutaren.
 
 
Matchen stagnerade lite sedan. Det stod 33-33 ganska länge innan Borås var laget som bröt stiltjen. Person drog i en trea från hörnet och Darboe serverade McKnight för enkla poäng. Med två minuter kvar av andra perioden stod det 33-40. Då gick Uppsala tillbaka till sitt beprövade framgångsrecept – de offensiva returerna. Axel Nordström fixade en. Dwight Burke en annan. Därmed försvann Borås fina sjupoängsledning och i paus stod det 40-40.
 
 
Likt vid starten av matchen var Borås det mest effektiva laget. På ett par minuter hade man skaffat sig greppet med 42-50. Men eftersom Uppsala hade storspelande Axel Nordström (totalt 25 poäng och 14 returer) i laget så vände det snabbt. Med 5:29 kvar av tredje hade Nordström stoppat i sex raka poäng och kapat underläget till 48-50.
 
 
Sedan sköt TJ Jackson i 50-50. Men perioden tillhörde Axel Nordström, som till synes var överallt, gjorde alla poäng och tog alla returer för sitt lag. Det bar hela vägen till 62-54 innan Chris McKnight snyggade siffrorna med en trea till 62-57 på periodsignalen.
 
 
Fem poäng skiljde alltså inför den fjärde perioden. Det hade varit fint med en bra Borås-start på den sista tiominutaren, men istället var det Uppsala som gick ifrån till 69-59 på två minuter. Pat Ryan kallade genast timeout för att ge laget en chans att inte tappa helt.
 
 
Men Uppsala fortsatte att föra matchen. Borås räddade sig själva genom att dra i ett och annat trepoängsskott. Med två minuter kvar kapade Palm Uppsalas ledning till 77-72 genom straffkast. Uppsala kallade timeout i det läget. I försvaret stod Samuel Haanpää för en viktig block innan Miller skaffade sig två kast i nästa anfall. Miller sänkte båda och det stod 77-74. Efter detta följde en varsin miss av båda lagen innan Burke sänkte 79-74 med 17,8 sekunder kvar av matchen. Detta blev givetvis för svårt för Borås att hämta in på så kort tid och Uppsala vann med 81-74. Det står nu 2-2 i matcher inför fredagens hemmasemifinal.
 
 
Uppsala Basket-Borås Basket, semifinal 4: 81-74 (17-20, 23-20, 22-17, 19-17).
 
 
Poänggörare Uppsala: Axel Nordström 25, Dwight Burke 16, Johan Jeansson 9, Rickard Eriksson 7, Brice Massamba 7, Thomas Jackson 7, Oluoma Nnamaka 5, Mannos Nakos 5
 
 
Poänggörare Borås: Mike Palm 20, JJ Miller 16, Chris McKnight 13, Samuel Haanpää 13, Andreas Person 10, Adama Darboe 2.
 
 
Publik: 2049.
 
 
Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.