Publikfesten som kom av sig

 

I tisdags var det 2049 personer som besökte semifinal 4 i Fyrishov. På fredagskvällen var det exakt lika många som kom till Boråshallen och semifinal 5. Fest med andra ord. Ända tills 22,6 sekunder återstod och Axel Nordström skjutit Uppsala till ledning för gott. Matchen slutade 75-78 och för serien betyder det att Uppsala leder med 3-2 och att Borås måste vinna borta på söndag för att inte bli utslaget ur slutspelet.

För att vara en semifinalmatch mellan två lag som gillar att göra många poäng så var starten ovanligt poängsnål. Eller vad sägs om 2-2 efter två och en halv minut? Men det visade sig att matchen skulle ta fart ganska snabbt. Uppsala hade 9-12 när JJ Miller verkade bestämma sig för att ta över. Fem raka Borås-poäng kom från Millers händer och det stod 14-14 efter sex minuter. Med 1:50 kvar av perioden spelade JJ Miller och Mike Palm pick-and-pop. Palm sänkte trean som betydde Borås Baskets första ledning i semifinal 5. Första perioden slutade 21-20 till Borås. För övrigt så var Chris McKnight en jätte under de inledande tio minuterna med hela åtta returer på kontot.
 
 
 
Uppsala var laget som startade andra perioden bäst och gjorde fyra raka poäng. Men Mike Palms andra trepoängare i matchen gjorde ställnigen 24-24, innan Andreas Person fixade två plus ett till 27-24.
 
 
 
När första perioden var spelad hade Borås gått runt på sex spelare. Att jämföra med Uppsalas åtta. Men innan halva den andra perioden var över så var den siffran utjämnad, 8-8. Simon Gunnarsson, som var en av de som kom in från bänken, gjorde ett drömbyte. Först drog han en offensiv foul på Axel Nordström. Sedan satte han 32-27 framåt och framkallade en Uppsala-timeout.
 
 
 
Resten av perioden blev poängsnål. Uppsala kapade lite av Borås ledning och på halvtidssignalen dunkade Axel Nordström i 36-36.
 
 
 
Efter ett par minuter av lite för mycket chansartat spel från hemmalaget i den tredje perioden så kom man igång. När Miller fingerrullade i 45-40 över Nordström, efter att först ha lurat Rickard Eriksson upp på läktaren, så tvingades Kelly Grant på Uppsala-bänken ta timeout. Och när Adama Darboe sänkte en trea till 50-42 var det dags för nästa Uppsala-timeout.
 
 
 
Palm drog i 54-47 i ett kritiskt läge, men Johan Jeansson hann med en trea innan periodsignalen. Den trean fastställde till 54-50 efter tre perioder. Inför den fjärde perioden stod matchens två returgiganter, McKnight och Nordström, på tio returer vardera.
 
 
 
Publiken, som hittills varit väldigt högljudd, tystnade tvärt när Oluoma Nnamaka sköt i en trea till 56-55 efter en och en halv minut av den fjärde perioden. När matchen stod och vägde, vid 58-58, passade McKnight på att sänka en trepoängare. Någon minut senare lyckades Darboe trassla i 67-64 efter en tuff drive. Det fortsatte med att Person satte 69-64 från straffkastlinjen, följt av att Palm drog en offensiv foul på Dwight Burke med tre minuter kvar. Person satte sedan 71-64, Borås största ledning sedan 50-42. Sedan hände det…
 
 
 
Följande händelseförlopp utspelade sig under matchens slutminuter:
 
 
-TJ Jackson satte en två raka layups till 71-66 och 71-68. Den senare med 2:04 kvar och Borås tog timeout.
-JJ Miller sänkte 73-68 med 1:43 kvar.
-Dwight Burke gick för en dunk. Missade men fick foulen med sig. Burke satte båda straffkasten till 73-70 med 1:34 kvar.
-Chris McKnight tog en offensiv retur, blev foulad av Axel Nordström och satte 75-70 med 1:23 kvar.
-Via lagfoul på Borås fick Jackson skjuta straffkast. Jackson sänkte ett av två till 75-71 med 1:17 kvar.
-Nordström fixade en offensiv retur och bollen hamnade hos Jackson. McKnight foulade Jackson, som kunde dra i straffkasten till 75-73 med 1:06 på klockan.
-Med 45 sekunder kvar missade McKnight ett långt tvåpoängsskott.
-I nästa Uppsala-anfall hamnade bollen i Nordströms händer med få sekunder kvar på skottklockan. Med 22,6 kvar av matchen sänkte han trean som tog Uppsala till ledning, 75-76.
-Borås tog timeout.
-Uppsala stal med 13 sekunder kvar.
-Borås foulade närapå omgående och Jackson fick sätta 75-78 från straffkastlinjen med 11,7 sekunder kvar.
-Efter en ny timeout missade McKnight en tuff trea med fyra sekunder kvar. Nordström kontrollerade returen och Uppsala vann matchen med 75-78.
 
I och med detta står det 2-3 i matcher och en vinst i Uppsala på söndag är ett måste för att Borås Baskets säsong inte ta slut där och då.
 
 

 
 
Borås Basket-Uppsala Basket, semifinal 5: 75-78 (20-21, 15-16, 18-14, 21-28).
 
 
 
Poänggörare Borås: Chris McKnight 19, JJ Miller 13, Adama Darboe 13, Andreas Person 12, Mike Palm 12, Samuel Haanpää 4, Simon Gunnarsson 2.
 
 
 
Poänggörare Uppsala: Thomas Jackson 22, Axel Nordström 15, Dwight Burke 14, Oluoma Nnamaka 10, Johan Jeansson 6, Brice Massamba 5, Rickard Eriksson 4, Mannos Nakos 2.
 
 
 
Publik: 2049.
 
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Dangar Productions. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.