Ett läge att gilla

 

Egentligen är det mycket enkelt. I underläge med 2-3 i matcher ger man allt som finns kvar. Gör man inte det så är säsongen över och detta med en bitter eftersmak. En smak som lär sitta kvar en bra bit in på sommaren. Borås Basket får gilla läget och reser till Fyrishov på söndagen för att bjuda upp Uppsala Basket och dess publik till dans. Detta kan bli den sjukaste dans som någonsin framförts innanför Fyrishovs väggar.

Vilken sanslös semifinalserie vi har fått uppleva. Och ännu är den inte över. Fem matcher är spelade. Borås gjorde ett grymt jobb på hemmaplan i match 1 och 2 och reste till Uppsala för att sno en tredje vinst. Detta gick inte för sig. Uppsala ville mer, vann hemmamatcherna och utjämnade till 2-2 i matcher.
 
 
Inför semifinal 5 i Borås var det ovisst. Visst, det var Borås tur att vinna, med tanke på hemmaplan och allt. Men det var Uppsala som kom från två raka truimfer och hade momentum. Även om Uppsala hade ledningen under större delen av första perioden så var det Borås som förde matchen som helhet. Inför crunch time ledde Borås med sju poäng innan Uppsalas vanvettiga vändning kom. Spiken i kistan var Axel Nordströms trepoängare med 22,6 sekunder kvar.
 
 
Nu står vi här. Inför semifinal 6 på bortaplan. Uppsala har vunnit tre raka matcher och har guldläge att avgöra inför ett slutsålt Fyrishov. Man har den bästa chansen på 36 år att gå till SM-final [Uppsala nådde sin hittills enda SM-final 1979]. Och kanske är det just där som den mentala pressen kommer in i matchserien. Spelarna har chansen att gå från hjältar till legender. Men hur skönt det än kan kännas för Uppsala-spelarna att se att man leder med 3-2 i matcher så måste man vinna en till. Man måste knyta ihop säcken medan grisen [Borås Basket] ligger inuti. Det är här som Borås chans finns.
 
 
Borås Basket kommer till Fyrishov med allt att vinna. Man kan inte ens tänka på att spara krafter till en eventuell sjunde semifinal. Vinner man inte match 6 så blir en sådan match ju inte ens av. Det är rent av sannolikt att söndagens match inte kommer att följa samma mönster som någon av de tidigare matcherna har gjort. Så mycket kan tankar och funderingar spela in. Söndagens möte mellan Uppsala och Borås kan komma att bli den sjukaste dans som någonsin framförts innanför Fyrishovs väggar.
 
 
Semifinal 6 spelas på söndag (12/4), börjar 16:04 och går att se i WebbTV (PPV) här.
 
 
Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.