Borås utslaget och Uppsala till final

 

Den sjätte semifinalmatchen blev en match som Uppsala Basket lyckades kontrollera väldigt stora delar av. Hemmalaget spelade som allra bäst när det verkligen gällde. Borås gjorde inte en av sina bättre matcher och var aldrig ens nära efter den första perioden. Uppsala vann matchen med 97-72, serien med 4-2 i matcher och är därmed klart för SM-final för första gången sedan 1979.

Efter några trevande inledningsminuter, då lagen följdes åt poängmässigt, så lyckades Uppsala få till en run på 8-0. Då 5:26 hade passerat ledde Uppsala med 12-6 och Borås kallade timeout. Men det blev inte bättre. Istället trummade Uppsala på, ivrigt påhejade av hela Fyrishov. Det stannade inte förrän vid 26-11 efter tio minuter.
 
 
I pausen inför den andra perioden fick Borås Basket chansen att snacka ihop sig lite. Ändå var det Uppsala som fortsatte att drömspela. Drygt tre minuter in i perioden stod det 37-17. Vid ställningen 39-20, med 5:44 kvar av andra perioden, kallade Pat Ryan sin andra och sista timeout i halvleken.  
 
 
Sedan kom Johan Jeansson igång. Tre raka treor drog han i inom loppet av 52 sekunder. Även om Samuel Haanpää lyckades svara med att sätta skott ett par gånger så stod det 48-26 på poängtavlan. Sedan kom ett glädjeämne, om än litet, för Borås. Man lyckades via JJ Millers och Haanpääs händer få ihop en mini-run på 0-5. Palm stoppade i några poäng just innan halvtid. Med halva matchen kvar att spela stod det 56-39 till Uppsala.  
 
 
Borås lyckades kapa underläget till minus 14 poäng ganska snabbt. Men sedan tog det stopp. Hemmalaget fixade en egen run på 6-0 och underläget var uppe i 20 poäng efter halva den tredje perioden. Där kom en timeout från Borås. Men ingen förändring på planen. Uppsala fortsatte att ösa på och sprang iväg till 77-51 efter tre perioder.
 
 
Visst har Borås hämtat igen stora underlägen förut. Men här kändes det som att Uppsala hade full kontroll på det allra mesta. Borås lyckades reducera 26-poängunderläget till 19 med drygt tre minuter kvar av matchen. Men det var för sent. Med 1:52 kvar av matchen, med ledning 92-67, ställde sig alla 2639 hemmasupportrar upp och klappade fram Uppsala till SM-finalen. Uppsala vann semifinal 6 med 97-72 och serien med 4-2 i matcher.
 
 
Borås Basket gratulerar Uppsala Basket till en välförtjänt finalplats. Deras motståndare där heter Södertälje Kings och har vunnit SM-guld de senaste två åren.
 
 
Uppsala Basket-Borås Basket, semifinal 6: 97-72 (26-11, 30-28, 21-12, 20-21).
 
 
Poänggörare Uppsala: Axel Nordström 23, Dwight Burke 20, Johan Jeansson 15, Thomas Jackson 11, Brice Massamba 10, Rickard Eriksson 8, Oluoma Nnamaka 7, Rasmus Dahlberg 3.
 
 
Poänggörare Borås: Samuel Haanpää 27, JJ Miller 15, Chris McKnight 14, Mike Palm 8, Simon Gunnarsson 5, Adama Darboe 2, Andreas Person 1.
 
 
Publik: 2639.
 
 
Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.