Om 6 dagar är vi framme vid hemmapremiär

Det är bara 6 dagar kvar till hemmapremiären och faktiskt så är det dags för bortapremiär redan ikväll. Då passar vi på att publicera en intervju med rookien John Brändmark – killen som sköt Sverige till guldet i U18-EM:s B-division i somras. Nu ska han debutera i Borås Baskets ligalag med nummer 6 på tröjan.

Så sent som förra säsongen var du funktionär vid ligamatcherna. Du sålde fika och godis vid Courtside. Kommer du att sakna det där nu när du måste vara beredd på att spela?
-Nej, det kommer jag faktiskt inte. Även om det var kul att hjälpa till så är det mycket roligare att spela.

Du fyllde nyligen 18 år och med det är du yngst i laget och rookie. Hur blir man behandlad som rookie i Borås Basket?
-De har behandlat mig väldigt bra. Man får göra rookie-uppgifter som att ta in bollar och korgar och sånt. Men de har tagit emot mig bra och jag känner några sen innan också.

Vilka är dina uppgifter utöver att träna och spela matcher och bära omkring bollar och sätta upp och ta ner korgar?
-Köpa tvål och schampoo och hjälpa Hasse [materialförvaltare och massör] med det han behöver hjälp med.

På försäsongen har du fått starta ett par matcher och spela rätt mycket. Hur har det känts?
-Helt okej. I de första matcherna var det väldigt nervös så mitt spel blev lite hackigt. I Östersund förra helgen var jag inte lika nervös längre. Det släppte lite och jag fick ut mer.

I EM mötte du många av Europas bästa 18-åringar. I Basketligan möter du Sveriges bästa seniorspelare. Vad är svårast och vad skiljer U18-EM jämfört med Basketligan?
-Jag tycker det är svårare i Basketligan. Tempot skiljer, även om det inte är jättemycket. Största skillnaden är spelarnas storlek, styrka och erfarenhet. Plus att ligaspelarna är bättre skyttar och post-spelare.

Simon Gunnarsson nämnde i sin intervju att du är en smart spelare. Vad tror du han menade och hur blev du så?
-Jag gör väl inte jättemånga misstag. Jag försöker att göra de enkla sakerna istället för de svåra. Sedan rör jag mig bra utan boll.

Ingen har någonsin sett dig arg. Händer det att du tappar humöret? I vilka lägen i så fall?
-Det är väl i så fall när det går dåligt när jag spelar basket. Det händer inte jätteofta. Men när det känns som att domarna är på andra lagets sida och jag missar många skott så kan jag bli arg. Det är bara på basketplanen som det händer.

Din syster Hanna är känd för att hon spelat en massa säsonger i Mark Baskets ligalag. Din andra syster Emma är kanske inte lika känd än. Men det är faktiskt hon, som anställd på Rekyl Reklambyrå, som har gjort designen av siffrorna som ni har på matchställen. Vad tycker du om stilen?
-De är väldigt snygga. Hon har gjort ett bra jobb med dem tycker jag.

Du valde att ha nummer 6 på tröjan. Hur kommer det sig? Finns det någon tanke eller förebild som ligger bakom?
-Det började när jag fick spela med 95:orna när jag var liten. Jag fick välja sist tröjnummer sist. Sexan var över. Sedan dess har jag alltid haft nummer 6. Både i klubb- och landslag. Det var bara en gång på Nordiska Mästerskapen som jag inte hade nummer 6.

Text: Magnus Stråhle. Design: Emma Brändmark/REKYL.