I FOKUS: Fredrik Andersson

Fredrik Andersson har saknats på planen sedan december 2014, men vi har inte glömt honom. Vilken dag som helst nu, kan det bli dags för Skenesonen att snöra på sig basketskorna och komma tillbaka på riktigt efter korsbandsskadan. Han är bara 22 år gammal men anses ändå vara en av veteranerna i Borås Basket. Den här veckan lär vi känna honom bättre.

Att du är en stor baskettalang har nog ingen missat. Men nämn tre saker få personer vet om dig?

1. Jag älskar att hänga på Youtube. Jag sitter i timmar och kollar på svenska underhållningsprogram, en del basket och givetvis mycket musik. Typ ”Allsång på Skansen”, ”Så ska det låta”, ”Så mycket bättre” och såna där grejer.

2. Jag är en kreativ och händig man. När jag var som mest rastlös under min rehab-period i april tidigare i år, ville jag ha något att göra på dagarna. Så jag hjälpte till och totalrenoverade lagets omklädningsrum.

3. Jag har varit reklamröst flera gånger för Borås Basket i samband med landskamper och övriga reklamfilmer för klubben. Vad jag förstår har alla varit väldigt nöjda med min reklamröst.

Du är ju en av fem nyckelpersoner i Bakgatspojkarna. Kan du berätta mer?
I laget är vi fem unga killar som umgås mycket. Det är jag, Simon Gunnarsson, Emil Lundstedt, Christoffer Almstrand och John Brändmark som driver kontot. Folk kallar oss för Backstreet Boys ibland, så vi översatte det namnet. En dag kände vi bara att vi behövde starta ett Instagramkonto (@Bakgatspojkarna) så folk kan följa våra liv. Det har blivit riktigt populärt, men vi har jobbat intensivt. På en vecka fick vi över 1000 följare!

Vilken är den största myten om basketspelare som inte stämmer?
Folk säger ofta att vi har så mycket tid. ”Vad gör ni ens på dagarna?” får man höra rätt ofta. Det är många som inte inser hur mycket hårt jobb man lägger ner. En del tror ju att det är en träning per dag och en match i veckan som gäller. Och att det sedan dyker upp en skön summa på bankkontot och så lever man livet. Men det ligger så mycket hårt jobb bakom.

Tre låtar du lyssnar på innan match?
Pink – Raise Your Glass
David Guetta – Dangerous
Slugga Black – It’s your time

Vad sjunger du i duschen?
Det är väldigt olika. Jag sjunger oftast svenskt. Just nu har jag haft en period när jag kört mycket Norlie & KKV i duschen.

Vem har hetsigast temperament i laget?
Det är nog Adama Darboe. Han skäller och ropar alltid efter oss. Både på träningarna och på matcherna. Men han har ett väldigt stort hjärta. Han bryr sig om alla på riktigt och vill att alla ska må bra.

Vill du veta mer om Fredrik Andersson? Just nu driver han Borås Baskets Instagramkonto. Här kan du följa en vecka i hans liv. På söndag är Fredrik först ut i vår nya artikelserie, där vi under kommande veckor lär känna några av spelarna på djupet.

Text: Tea Grbic. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se & Fredrik Andersson/privat.