Mer än bara basket: Fredrik Andersson #8

Fredrik Anderssons inskolning i basketvärlden är rätt självklar egentligen. Med två basketspelande föräldrar blev det ganska givet att han skulle följa samma mönster. Men under en längre tid slets hans sportintresse mellan basket och fotboll. Det var först som 16-åring han la fotbollsskorna på hyllan och valde basketen. Och tur är väl det. Det är på basketplanen den 202 centimeter långa talangen hör hemma.

LIVET I BASKETBUBBLAN

Det märks tydligt att Fredrik Andersson är tacksam över livet han har börjat bygga upp. Enligt 22-åringen är det största privilegiet med basketlivet att få göra det han älskar varje dag. Men även om kärleken till sporten är det primära, finns det sekundära faktorer som driver honom.
– Du får ju tävla hela tiden och jag är en riktig tävlingsmänniska. Sen får du såklart mycket bekräftelse och beröm. Du får ständigt vara i centrum och man tackar ju inte nej till lite bekräftelse, säger han och skrattar.

Men basket på elitnivå är ett krävande heltidsjobb och det finns såklart baksidor. Att göra många uppoffringar och att inte kunna vara med överallt hela tiden är vardag i Fredriks liv. Ska kompisgänget se den nya biofilmen en torsdagskväll eller vill de åka iväg till England på en weekendresa, är det inte helt ovanligt att Fredrik får avstå på grund av träning.
– Jag missar en del, fast det gör liksom inget. Basketen tar väldigt mycket tid. Du får lägga ner hela din själ i det. Men det är ju något som man väljer att göra.

Det är dock inte helt ovanligt att elitidrottande talanger tröttnar på sin sport och slutar i övre tonåren. Men för Fredrik har det aldrig varit något tvivel på den fronten.
– Det är klart att du inte kommer till träningen supertaggad varje dag. Vissa dagar tänker man ju ”varför gör jag ens detta?”. Men dagen efter vaknar man upp och inser vilket sjukt gött liv man lever. Det jag har som hobby har jag som jobb och det är helt gudomligt.

”JAG HAR HITTAT MIG SJÄLV”

Fredrik Andersson är ung, men hans sätt att se på motgångar fascinerar. 22-åringen har varit skadedrabbad och med sig i bagaget har han två tyngre skador. En sprucken fot och ett trasigt korsband. Det har varit tufft att hantera båda skadorna och de har satt käppar i karriärshjulet. Men skadorna har också bidragit med en del positiva aspekter.
– Man inser tydligt hur roligt det är att spela basket. Det är väldigt frustrerande att sitta innan en match och inte vara ombytt eller få vara med. Men det har gett mig perspektiv.

Det ofrivilliga karriärsavbrottet har gett Fredrik en ökad motivation till att komma tillbaka. Pausen har också gett honom tid att träna extra mycket, men den har framförallt skapat ett tillfälle för reflektion och uppskattning.
– Jag har hittat mig själv lite mer i år. Man går ner sig i olika dippar under en skadeperiod, men man lär sig att komma ur dem. Jag hade en period när jag inte orkade mer, så jag åkte till mormors stuga i Varberg och isolerade mig helt i tre dagar. Jag var inte med någon och jag hörde inte av mig till någon. Men veckan efter var jag på rätt bana igen. Man hittar sig själv genom att lära sig hantera dipparna, tror jag.

Det har snart gått ett år sedan Fredrik Andersson spelade en riktig basketmatch. För nio månader sedan opererade han korsbandet. Tidigare prognos har visat att hans comeback skulle gå av stapeln den 14:e november, men de senaste veckorna har menisken bromsat läketiden. Enligt läkarna är Fredrik redo för spel så fort menisken stabiliserat sig. Men det kan ta allt från två veckor upp till två månader. Trots att comebacken väntar runt hörnet, så känner Fredrik frustration.
– Jag känner verkligen att jag i princip skulle kunna spela. Innan förstod jag ju att det var omöjligt för jag hade så ont. Men nu är det så nära, därför är det extra jobbigt att sitta på bänken varje match.

SCHLAGERKUNGEN FREDRIK

Fredrik Andersson har varit en del av Borås Baskets förening i sju år. Egentligen har han levt hela sitt liv i basketvärlden och visst är det mycket sport i huvudet på 22-åringen. Han präglas av ett gediget idrottsintresse och att följa fotboll på TV är en självklarhet för honom. Men det finns fler lager av Fredrik. Ryktet säger att han kallas för Schlagerkungen.

Hans intresse för musikgenren började tidigt. Under hela sin uppväxt satt Fredrik bänkad framför Melodifestivalen. Under gymnasietiden var det alltid han som spelade schlagerlåtar på hemmafesterna. Att bara välja en favoritlåt är omöjligt.
– Jag gillar lite äldre schlager, typ de svenska klassikerna. Främling med Carola till exempel. För några år sedan när säsongen var slut och jag var på en efterfest satte jag på ”Tommy Nilsson – En dag”, jättehögt. Klockan var nog fyra på natten. Givetvis sjöng jag med i låten, med riktig inlevelse. Det slutade med att grannen knackade på och bad oss sänka musiken.

Schlagerstämpel eskalerade i våras när tidningen Xtra Borås sökte en schlagerexpert till ett reportage om Eurovision 2015. 22-åringen var inte sen med att anmäla sig själv.
– Dum som jag var hörde jag av mig och sa ”här är jag”. Så det slutade med ett helt uppslag i tidningen och det blev lite dumt… Det är som att jag har stämplats som värsta mesen nu bara för det, säger han och skrattar.

Det är svårt att undgå Fredriks varma personlighet. Han är omtyckt av både klubbpersonal, lagkompisar och publik. Men framförallt är han saknad. Ett exakt comebackdatum är inte uttalat ännu, men det blir en stark comeback att se fram emot. Ni kan räkna med att Fredrik Andersson är tillbaka på basketplanen inom snar framtid.

Text: Tea Grbic. Foto: Tobias Guldstrand.