Cantù visade klass – slog Borås med stor marginal

Det blev en extremt tuff uppgift för Borås Basket att försöka vinna mot Foxtown i Cantù. 3024 personer hade kommit till Mapooro Arena och de allra flesta hejade, sjöng och vrålade fram hemmalaget till seger, 94-72.

 

Jakob “Iceman” Sigurdarson inledde poänggörandet genom att sätta en trea. Omar “The Wizard” Krayem tog vid och fixade 0-5, innan han spelade fram Toni Vitali. Vitali satte 0-6 från straffkastlinjen. Foxtown Cantùs Brady Heslip stack emellan med 3-6 via en stepback-trea innan Christian Maråker gjorde 3-8 och strax senare 5-10. Det mesta flöt på för Borås Basket inledningsvis, men med tiden började blåsningarna så smått gå hemmalagets väg. Fler och fler av Cantùs avslut satt i korgen och Boråsarna kände flåset i nacken.

 

I slutet av perioden växte Cantù mycket. Hemmafansen sjöng högre och högre i takt med att deras lag närmade sig i poängprotokollet. När 1:28 återstod tryckte Amedeo Tessitori i sin andra raka dunk. Den betydde 18-17, vilket var Cantùs första ledning i matchen. Efter en period hade Cantù 24-19.

 

Borås fick inget gratis. Fem minuter in i den andra perioden var underläget 36-28. Då började plötsligt Maråker hitta rätt med avsluten. Med 2:21 kvar av perioden släppte Adama Darboe bollen bakåt, till Maråker, som sänkte sina femte raka poäng, via en trepoängare. 42-37 betydde den. Dessutom en timeout från Foxtown Cantù.

 

I slutminuten av perioden fixade Vitali två raka offensiva returer, men Borås Basket lyckades ändå inte stoppa bollen i korgen. Hemmalaget, som alltjämt trummade på med samma höga växel, hade 47-37 att gå på inför den andra halvleken.

 

Cantù var riktigt tuffa i den tredje perioden och gick ifrån till 63-47 som mest. Men när det såg som mörkast ut kom ett par ljusglimtar. Först var det John Brändmark som plockade upp en offensiv retur på ett skott som missade ringen. På 24-buzzern satte Brändmark 63-49. Sedan sprang ”Iceman” Sigurdarson i 63-51 på ett snabbt uppspel och Foxtown tog timeout. Den glädjen skulle dock visa sig mycket kortvarig. Efter den tredje perioden hade hemmalaget gjort 73 poäng. Borås Basket stod kvar på sina 51.

 

3:14 in i fjärde perioden var det dags för en Borås-timeout. Då hade Cantù gått från 73-51 till 84-56. Inget stämde för gästerna och de 3024 i publiken sjöng bara högre och högre.

 

Krayem försökte in i det sista. Han lyckades sätta en trea och sedan bygga vidare med två poäng närmare korgen. 84-61 fick Cantù-coachen Fabio Corbani att ta timeout, med fem och halv minut kvar. Trepoängsskyttet lossnade lite för Borås i slutperioden, men det hjälpte inte så mycket då man inte lyckades med defensiven.

 

Foxtown Cantù-Borås Basket, FIBA Europe Cup: 94-72 (24-19, 23-18, 26-14, 21-21).

 

Poänggörare Cantù: Langston Hall 21, Brady Heslip 20, Jakub Wojciechowski 15, LaQuinton Ross 10, Jared Berggren 9, Kenneth Hasbrouck 8, Amedeo Tessitori 7, Awudu Abass 4.

 

Poänggörare Borås: Christian Maråker 20, Omar Krayem 20, Jakob Sigurdarson 16, Adama Darboe 5, Toni Vitali 5, Mike Palm 4, John Brändmark 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se