Vad du behöver veta om Jakob Sigurdarson

Det finns skyttar och så finns det skyttar. Visst är Jakob Sigurdarson ny i Borås Basket för säsongen, men han är ett rutinerat basketproffs. 2009 flyttade han till Sverige för att representera Sundsvall Dragons i Basketligan. Efter sex säsonger i norr är Jakob äntligen på plats i Borås, där han redan blivit oerhört betydelsefull i laget. Den här veckan lär vi känna 33-åringen bättre.

Han kallas för ”Iceman”
– Jag tror att alla spelare från Island oftast får gå under smeknamnet ”Iceman”. Men jag tror kanske att jag fått mitt smeknamn lite för att jag är rätt kylig i alla avgörande och viktiga situationer. Jag älskar lägen när det står mycket på spel och där jag får ta ansvar. Det är inte för alla, men jag får en kick när jag kan känna stämningen hos lagkamraterna, tränarna och fansen. Det känns i luften att det är extra viktigt och jag blir extra fokuserad.

Varför han spelar basket
– Basket är min hobby och för varje år blir det roligare att spela. Nu när man är äldre känner man att man inte kan spela hela livet. Just nu spelar jag för att jag njuter, har roligt och för att jag strävar efter mer framgång. Jag har vunnit ett SM-guld med Sundsvall och förlorat ett guld med dem. Jag vill ha en ny chans att vinna SM-guld, tillsammans med Borås Basket. Det är nog min främsta drivkraft.

Han älskar djur
– Jag och mina två söner hänger mycket i djurparken. Det är kanske mer roligt för mig än för dem. Jag älskar att vara nära djur och har seriöst funderat på att någon gång jobba i djurparken. Kanske mata djuren eller jobba extra där. Apor fascinerar mig. När jag bodde i USA och spelade basket på college, fanns det ett zoo i vår stad där det fanns gorillor. Jag och min kompis kunde gå dit ibland och sitta där i två-tre timmar och bara titta på gorillorna.

Han pratar svenska
– Under mina två första år i Sverige pratade jag bara engelska. Jag behövde liksom inte prata svenska, men jag lärde mig att förstå mycket under den här tiden. Det var först när min äldsta son föddes som jag började prata svenska. Jag insåg att man verkligen behöver kunna språket, både på sjukhuset och för allt annat runt omkring.

Hans stoltaste ögonblick under karriären
– Jag har två. Det första är när vi vann guld i Isländska ligan (2009). Jag spelade med min moderklubb och med grabbar som jag känt hela livet. Att få spela på hemmaplan och att få ta guld inför min familj och mina vänner på Island var mycket speciellt. Det har varit den enda chansen jag haft att vinna när alla mina närmsta varit samlade och det har varit viktigt för mig att få uppleva det med dem.

– Det andra var nu i september när vi spelade Eurobasket 2015 med isländska landslaget. Det blev mycket större än jag hade tänkt mig, mest för att publiken från Island var så fantastisk. Det var många fler på plats än jag trodde och känslan jag fick efter matcherna var otrolig. Publiken sjöng i 30-40 minuter efter varje match. Jag har aldrig upplevt det förut och det var väldigt stort för mig.

video_

Livet efter basketen 
– Jag har tänkt mycket på det. Jag har en högskoleutbildning i ekonomi som jag vill göra något med. Kanske läsa en master och specialisera mig. Jag har alltid varit bra på siffor och är rätt bra på redovisning i USA, så kanske något åt det hållet. Att göra något inom basketen kan jag också tänka mig. Inte främst att coacha, men gärna något inom organisationen i en klubb eller kring laget. Sen är jag väldigt intresserad av kroppens fysik och av fysträning. Jag tänker mycket på hur jag själv tränar och vad jag äter. Kanske skulle jag kunna bli personlig tränare eller fystränare för ett lag i framtiden.

Bonusinformation:
Jakobs bästa transportmedel till och från träningarna? Visst skulle man kunna tänka sig att en av Sveriges mest uppskattade spelare i basketligan kör en dyr bil. Helt fel. Islänningen tar sig fram miljövänligt med sin cykel. Extra sportig blir hans färdmedel med barnkorgen baktill.

Under veckan driver Jakob Borås Baskets Instagramkonto. Här kan du se mer. På söndag publiceras en längre intervju med islänningen.

Text: Tea Grbic. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se & Jakob Sigurdarson/privat.