Första besöket hos succélaget Malbas

Okej, det var en känslostorm som drog in över Borås på onsdagskvällen när stadens basketlag blev klart för Round of 32 i Europe Cup. Och ännu har stormen inte lagt sig heller. Men redan på fredagen är det dags spelare, coacher och fans att skifta fokus. Det är nämligen första gången i basketligasammanhang som Borås Basket tar sig an Malbas i Malmö. Det blir en höjdare.

 

Malbas är inne i en bra period. I de två senaste matcherna har man mött Uppsala Basket. Först i Uppsala. Sedan i Malmö. Båda gångerna har Malbas stått som segrande lag. Det är inget annat än imponerande. Borås Basket har också mött Uppsala både hemma och borta, men bara mäktat med att vinna i Boråshallen.

 

Totalt sett har Malbas vunnit fem matcher, förlorat sex och parkerar med detta facit på tabellens sjätteplats. Som nykomling måste detta anses som en ren och skär succé. Defensiva Malbas gör i snitt 14,1 färre per match jämfört med Borås. Men i gengäld släpper man bara 77,5 poäng i snitt. Borås ligger något högre i den kategorin.

 

Malbas har egentligen ingen stor poängmakare i laget. Amerikanska guarden Darion Rackley toppar med ett snitt på 13,7. Men tätt därefter finns Connor Miller (12,9) och Carl Engström (12,7). Store Engström är dessutom, föga oväntat, lagets främste returtagare med ett snitt på finfina 9,2.

 

När Malbas och Borås drabbar samman så handlar det om två väldigt olika basketstilar som möts. Ett lag som vill gå, grisa, dra ner tempot och begränsa antalet possessions. Det andra vill hellre springa, bjuda upp till dans, skjuta tidiga och många skott, samt få upp antalet possessions så mycket det bara går. Och ofta är det just när två vitt skilda stilar möts som de roligaste matcherna och upplevelserna skapas.

 

Malbas-Borås spelas på fredag (4/12) kl 19:04 i Heleneholms Sporthall (Munkhättegatan 1 i Malmö).

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se