Vidare till Round of 32

Det var massiv spänning i FIBA Europe Cup under onsdagskvällen. Den sista omgången avgjorde om Borås Basket skulle gå vidare. För att det skulle bli verklighet så behövde tre av fyra matcher få ”rätt” vinnare. Efter stor dramatik, där ett av lagen avgjorde i slutsekunden, så stod det till sist klart. Borås Basket spelar vidare i den så kallade Round of 32.

 

Bakken Bears behövde besegra Tajfun. Den matchen var först ut, redan kl 17:00, och Bakken hade inga som helst problem när man fixade 60-79.

 

Nästa punkt på Borås Basket program var matchen mellan italienska Varese och svenska Södertälje. Här behövde Södertälje vinna på bortaplan, något som man långt in i matchen såg ut att kunna göra. Men Kings tappade i den fjärde perioden och förlorade med 76-61.

 

Två matcher kvar då. Båda spelades i Portugal och i båda matcherna behövde bortalaget vinna. Fraport Skyliners, som Borås mötte i europacupspelet förra säsongen, kändes starka och ordnade mycket riktigt seger mot Porto i sin match. 58-67 blev det till Fraport.

 

Mellan Lisboa Benfica och Antwerp Giants blev det dock så sjukt spännande som det bara kan bli i basket. 77-77 stod det när Giants, med 0,5 sekunder kvar, satte avgörandet till 77-79. I och med att detta, det tredje av fyra resultat, gick Borås Baskets väg så är föreningen nu vidare och får möta tre nya lag i det gruppspel som kallas Round of 32.

 

Det är givetvis stor glädje över att Borås är vidare i FIBA Europe Cup, men det är förstås jättekul att vår Basketligakonkurrent Södertälje Kings också klarade sig till Round of 32. Även de som trea i sin grupp.

 

Lena Wallin-Kantzy är generalsekreterare på Svenska Basketbollförbundet. Hon sa så här när det stod klart att både Borås och Södertälje hade gått vidare:

”Jag blev väldigt, väldigt glad när jag förstod att bägge lagen gått vidare. Jag var så bedrövad efter de två senaste respektive förlusterna, men det byttes alltså i glädje sent igår kväll. Borås Basket och Södertälje Kings är två lag som vågat satsa på det internationella i några år och nu lyckas. De är så värda detta.”

 

Wallin-Kantzy menar att det behövs lag i våra ligor som ligger på topp och vill mer. Då utvecklas verksamheten. Alla kan inte vara bäst men det måste finnas lok som drar de andra med sig och det visar att ambitiösa coacher i Sverige kan nå framgång.

 

Hon fortsätter:

”Sådant här ger möjlighet för bra svenska spelare att stanna i Sverige och utvecklas istället för att chansa ute i Europa. Sådana som t.ex. Christian Maråker och Dino Pita. De här framgångarna visar för kommande landslagsspelare, som det ju finns flera exempel på i bägge lagen, att det är värt att spela i klubbar som Borås och Södertälje om man vill ut på den internationella arenan.”

 

Wallin-Kantzy fortsätter med att försöka sätta bedrifterna i perspektiv:

”På herrsidan är det mycket länge sedan vi var med på denna nivå. Plannja [nu BC Luleå] spelade i något som heter Suproleague i början av 2000-talet. Basketsporten är den absolut största lagidrotten efter fotboll. I princip alla länder i Europa deltar i Europacupen. Konkurrensen är oerhört tuff och klubbarna som deltar är helprofessionella och har oftast budgeter som ligger långt över vad våra klubbar har. Att ta sig vidare är med andra ord mycket stort! Endast fotbollens cuper är större.”

 

Borås Basket hamnar i grupp Q och får möta följande klubbar:

Telenet Oostende, Belgien
Türk Telekom, Turkiet
Slask Wroclaw, Polen

 

Ett spelprogram har redan publicerats på FIBA Europe Cups hemsida, men visa av erfarenhet vill vi avvakta lite med att själva publicera spelprogrammet. Det brukar nämligen kunna bli en del ändringar innan allt har satt sig ordentligt.

 

Avslutningsvis några sista ord från generalsekreteraren:

”Våra lag har visat att man kan och vill vara med där ute. Nu bör nästa steg vara att ha en kontinuitet och kunna leverera över tid. Bägge dessa föreningar har erfarenhet och kunskap för detta. Nu hoppas vi att deras kommuner och sponsorer hänger på.”

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se