Ofiltrerat med Christian Maråker

Christian Maråker lämnade sitt Varberg för ett proffsliv i USA, Slovenien, Spanien och Japan. Tre kontinenter senare fick han nog och la skorna på hyllan under år 2013. Många trodde att hans karriär var över, till och med han själv. Efter ett års uppehåll insåg Maråker att det fanns mycket spelarglädje kvar i den 206 cm långa och 118 kg tunga kroppen. Han flyttade till Borås för sin comeback och här är han för att vinna SM-guld. Men Maråker är känd för mer än bara sin styrka, längd och talang. Han gillar inte media och har alltid försökt hålla sig så privat som möjligt. Den här veckan har vi dock privilegiet att få skala fram helt nya lager av 33-åringen.

Du har varit proffs rätt länge Christian, men vad är det bästa med basketlivet?
– Basketen är det enda i mitt liv som jag aldrig har tröttnat på. Det är min hobby och det har aldrig känts som ett jobb. Jag spelar en sport som jag älskar och jag tjänar pengar på det. Hur många kan säga det? Det är lite som att leva ut sin pojkdröm.

Vad äter du innan match?
– Jag äter kokt spagetti och stekt lax före varje match. Ingen sås till såklart och inga grönsaker heller, de är mest jobbiga att tugga. Det gäller att få i sig kolhydraterna.

Kan du få en kick av att höra publiken jubla till ditt namn?
– Saken är den att jag inte hör någonting på matcherna. Jag hör inte vad någon säger på läktaren över huvud taget. Min mamma är en av de mest högljudda som finns inne i hallen och jag har aldrig hört ett ord av vad hon har sagt, haha. Mentalt blockerar jag ut alla ljud. Jag har alltid satt mycket press på mig själv när det gäller vad jag vill göra, vad jag vill prestera och vinna. Det har varit viktigare för mig än vad som händer runt omkring.

Vad driver dig när du går ut på basketplanen?
– Det är framförallt viljan att alltid bli bättre. Det finns alltid något som kan förbättras. Den dagen jag känner att jag inte kan bli bättre längre, ja då finns det ju ingen mening med att gå till träningarna eller spela matcherna. Den inställningen har alltid drivit mig framåt.

Du har ett ganska hemligt musikintresse?
– Ja, allt började för fyra-fem år sedan. Min kompis i USA och hans vänner var insatta i ravekulturen och lyssnade mycket på elektronisk musik. Jag började lyssna på den här typen av musik och gick med på lite shower. Rätt snabbt fastnade jag också för musikgenren. Varje sommar går vi på riktigt stora musikfester där det samlas över hundratusen människor. Jag älskar det. Det senaste året har jag hållit på mycket med musik själv. Jag har börjat mixa egen musik och gör mina egna grejer. Och nej, musiken finns inte ute för allmänheten ännu. Bara för mig själv och mina närmsta vänner än så länge, haha.

Jag har hört rykten om att du har ett smeknamn?
– Alltså jag kallas för Thor, efter den nordiska asaguden. Det började egentligen i USA för två år sedan. Mina kompisar började kalla mig för Thor när vi var ute och rejvade eftersom jag var lång, blond, från Sverige och såklart alltid mycket större än alla andra… På något sätt spred det sig ända till Borås redan förra året. Men det är först i år alla här har börjat kalla mig för Thor. Så nu har jag till och med broderat in det på mina skor.

bigthor2

Bild 1: De unika Big Thor-skorna. Bild 2: Sovmaskinen.

Vi vet att du är en duktig basketspelare, men besitter du någon mer talang?
– Jag är väldigt bra på att sova och tror inte att det är många som kan slå mig där faktiskt. Jag har till och med en sovmaskin som ska förbättra sömnen och göra så jag somnar snabbare. Maskinen ser ut som en magnet och du lägger den under madrassen så att den sänder ut signaler till hjärnan. Jag hörde om den här maskinen i en podcast som drivs av en amerikansk kille som sysslar med triathlon. Efter att ha läst väldigt mycket om sovmaskinen klickade jag hem den tillslut. Jag har nog aldrig sovit så bra eller känt mig så utvilad som jag gjort sedan dess.

Du är i riktigt bra form nu, men du är ingen ungdom längre. Vad gör du när basketkarriären är över?
– Jag har tänkt mycket på det och jag har fortfarande ingen aning. Ena dagen vill jag coacha basket, andra dagen vill jag bli brandman och tredje dagen vill jag inte göra något av det. Så jag har ingen aning. Det måste vara något där jag har friheten att kunna resa och inte är upplåst hela tiden, som man är nio månader om året när man spelar professionell basket. Jag vill kunna resa spontant. Ta en helg i Grekland liksom. Men det kommer antagligen bli ett jobb med sport på något sätt. Blir det inte coachning så kanske jag vill arbeta med organisationen inom en klubb. Skiter sig allt så kommer jag förmodligen flytta hem till farsan när jag är klar med basketen och hantera 40-årskrisen i Varberg, haha.

Hela veckan driver den mediaskygge Christian Maråker Borås Baskets Instagramkonto och bjuder på sin vardag. Här kan du se mer. På måndag publiceras del tre i vår artikelserie Mer än bara basket – ett unikt tillfälle att lära känna den private Maråker på djupet.

Text: Tea Grbic. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se & Christian Maråker/privat.