Förlust i Belgien

Att resa ner till Belgien och vinna mot Oostende skulle bli svårt. Det visste både coacher och spelare i förväg. Att man tillslut skulle förlora matchen med 26 poäng var dock långt ifrån vad man hade önskat sig. Oostende spelade en mycket bra basketmatch, satte 60 procent av sina avslut och besegrade Borås Basket med 64-68.

 

Mike Palm startade matchen istället för Christian Maråker som hade fått känningar i den ”gamla vaden”. Palm tackade för förtroendet genom att fixa sju poäng och fyra returer i den första perioden.

 

När de unga position 3-spelarna John Brändmark och Simon Gunnarsson byttes in så visade de ingen respekt för motståndet. Gunnarsson scorade via sin spin-move och Brändmark, som visserligen inte bokfördes för några returer i den första halvleken, låg bakom flertalet andrachanser genom smarta och ihärdig tippar.

 

Oostende sköt bra från långdistans och låg under större delen av perioden något poäng före Borås. För gästerna hade det varit skönt om Jakob ”Iceman” Sigurdarson kunde komma igång med skyttet. Islänningen stannade kvar i Boråshallen och nötte treor efter matchen mot EcoÖrebro. I den åttonde matchminuten kom så läget, fixat av Omar ”The Wizard” Krayem. Sigurdarson satte sin första sköna trea i matchen.

 

Borås presterade en väldigt disciplinerad förstaperiod och ställningen var 24-24 efter tio spelade minuter.

 

4:36 in i den andra perioden var det dags för en Borås-timeout. Oostende gjorde lätta poäng inside då Palm, som enda center, behövde undvika fouls. Hemmaledningen var 39-31. Men inte nog med det. Treorna som Borås bjöd på tackade Oostende också för. Deras ledning var ett tag uppe i 15 poäng (50-35). Adama Darboe snyggade dock, med fem raka poäng, till siffrorna till 50-40 lagom till halvtid.

 

Med knappa fyra minuter kvar av tredje perioden valde Pat Ryan att matcha den framgångsrika duon Brändmark/Gunnarsson. Brändmark levererade genast två poäng på en drive. Men Borås låg återigen under med 15 poäng. Toni Vitali fixade fyra raka poäng och kapade till 12 poängs underläge. Det avståndet höll sig perioden ut.

 

Borås Basket behövde en väldigt bra fjärde period. Men istället för att lyckas med det så presterade man fyra dåliga minuter där man endast lyckades producera två poäng framåt, jämfört med Oostendes elva. Timeouten vid 77-56, med sex minuter kvar, var oundviklig.

 

Vid slutsignalen hade Oostendes ledning svällt till 26 poäng – ett tungt nederlag för Borås Basket. Samtidigt visste man redan innan att en vinst i Belgien skulle bli mycket svår att ordna.

 

Telenet Oostende-Borås Basket, Europe Cup: 94-68 (24-24, 26-16, 16-14, 28-14).

 

Poänggörare Oostende: Kyle Gibson 20, Jean Salumu 15, Aleksandar Marelja 14, Pierre-Antoine Gillet 11, Quentin Serron 10, Dominique Archie 8, Khalid Boukichou 7, Nedim Buza 5, Sam Hemeleers 2, Niels Marnegrave 2.

 

Poänggörare Borås: Toni Vitali 18, Jakob Sigurdarson 13, Omar Krayem 13, Mike Palm 10, Adama Darboe 10, John Brändmark 2, Simon Gunnarsson 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se