Lär känna Simon Gunnarsson

Han är en av de yngsta spelarna i Borås Baskets herrlag. Från början var det nog tänkt att Simon successivt skulle se på och lära av de rutinerade spelarna i ligan, men det dröjde inte länge innan 20-åringen fick vara med i leken på riktigt. Han visade spelförståelse och talang redan förra säsongen. I år har han fått ännu mer utrymme och mer förtroende på planen, men vem är Simon Gunnarsson? Den här veckan lär vi känna honom bättre.

Vad har du för relation till sport?
– Jag älskar att vara aktiv och att spela alla bollsporter i stort sett. You name it, jag är lite av en multitalang! Ända sedan man fick betyg på idrotten har jag haft A i allt, oavsett om det gäller dans, volleyboll eller racketsport. När jag var yngre höll jag på med sex sporter samtidigt. Friidrott, brottning, innebandy, fotboll, ishockey och basket. Men jag var tvungen att välja tillslut, det tog för mycket tid. Så det blev basket. Det valet har alltid känts naturligt för mig.

Kan du definiera dina största styrkor som basketspelare?
– Jag är väldigt allround som spelare. Jag är bra i försvaret. I år har jag fått spela på alla möjliga spelare, allt från Point Guards till fyror. Jag ser mig själv som användbar överallt och jag kan göra det mesta på plan, när det behövs.

Har du några speciella matchritualer?
– Jag älskar rutiner på matchdagar. Förutom att vi alltid ses för lite skotträning och gemensam laglunch, så är jag noga med vad jag äter om det är match. Klockan 16:10 äter jag alltid samma mellanmål. Det blir en dubbelmacka med ost, yoghurt och rågfras. En timme innan matchen brukar vi ha taktiksnack. Jag äter alltid två bananhalvor med 25 minuters mellanrum då. Har jag glömt bananen blir det clementin. Jag har oftast med mig hemmagjort knäckebröd på majsmjöl och frön också, som jag äter i halvlek under matchen. Det är dock mamma som gör knäckebrödet, inte jag. Givetvis blir det lite mer banan eller clementin i halvlek också. Jag älskar frukt. Jag blir alltid retad i omklädningsrummet för att jag har så mycket frukt med mig.

simons knäcke

Knäckebrödet i halvlek har blivit lite av Simons signatur.


Lagkaptenen Adama Darboe har ju satt upp förhållningsregler för laget under den här säsongen. Vem får oftast böta och varför?

– Jag är rätt skötsam, så jag har klarat mig bra hittills. Man får böta om man till exempel missar träningar eller samlingar, glömmer träningskläder eller kommer för sent. Jag tror att Emil Lundstedt, Omar Krayem och Adama Darboe ligger i toppen. De har framförallt glömt kläder och kommit försent några gånger. Det är ju alltid någon som får böta varje vecka. Vad pengarna går till kommer lagkaptenen avgöra. Det är han som har hittat på reglerna, så det står lite på danska ibland. Man fattar inte riktigt allting…

Musikintresset verkar vara genomgående bland spelarna i Borås Basket. En i laget älskar schlager, en annan mixar musik och du själv har en del historik inom branschen?
– Precis. När jag gick i nian var vi tvungna att skriva en egen låt på musiklektionen. Jag är inte direkt musikalisk, till skillnad från min barndomskompis Tobias. Så han skrev melodin och texten skrev vi ihop. Jag bidrog framförallt med sången. Vi var tvungna att sjunga upp för musikläraren som ett slags prov. Han tyckte att det var helt fantastisk och blev helt såld. Han tyckte alltså att det var så bra, så att han ville att vi skulle sjunga live på skolavslutningen. Vi tänkte ju såklart ”nej, inte en chans”, men på något sätt blev vi ändå övertalade. Jag sov ingenting på hela natten innan avslutningen för jag var så nervös. Men när morgonen kom gick vi in i någon slags bubbla med självförtroende. Vi hade hattar och solglasögon med spegelglas och kände oss riktigt coola. Så där stod vi på scenen och sjöng för 1000 personer. Först i somras insåg vi storheten med låten, så vi spelade in en egen musikvideo till den. Den har snart 3000 visningar.

151214 Borås Simon Gunnarsson tar sig förbi Örebros Hector Harold Jr. under en basketmatch i Basketligan mellan Borås och Örebro den 14 december 2015 i Borås.Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN STR / *** BETALBILD ***

Fyra screenshots från musikvideon. Vill du se det musikaliska mästerverket? Klicka här


Du är fortfarande väldigt ung Simon, men du har redan påbörjat en fin basketkarriär. Hur ser ditt liv ut om tre år?

– Förhoppningsvis har jag tagit ytterligare ett steg uppåt i karriären. Jag vill pröva på utlandsspelet också, om man får ihop det och om det känns rätt. Men det får ta sin tid. Det behöver inte vara om tre år. Jag känner ingen stress, det ska kännas rätt. Annars ligger mitt fokus på att jag vill bli en stabil spelare och kanske ännu mer vuxen i mitt spel. Jag tycker om att ta ansvar, även om jag är väldigt ung. Jag vill räknas som en spelare som kan ta mycket ansvar på planen. Sen kan det vara bra om jag har lyckats flytta hemifrån då också kanske, haha.

Den här veckan driver Simon Gunnarsson Borås Baskets Instagramkonto. Vill du ser mer av hans vardag? Följ honom här. På söndag publiceras del fyra i artikelserien Mer än bara basket, där vi får lära känna 20-åringen i en längre intervju. Missa inte!

Text: Tea Grbic. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se & Simon Gunnarsson/privat.