Den där dansken Darboe

Vem är den där dansken som aldrig ger upp när det är match och alltid sätter sitt lag före sig själv? Adama Darboe är mer än bara en extremt skicklig basketspelare. Han är 29 år gammal och har spelat professionell basket de senaste tio åren. Han är karismatisk och väldigt omtyckt av både klubben och laget. Och det är inte konstigt, alla som har träffat Adama vet att han lämnar avtryck. Men vem är han då, den där hetsiga dansken som oftast skriker efter lagkompisarna på planen? Han är Borås Baskets nya lagkapten, men han är mer än så. I veckan lär vi känna 29-åringen bättre.

Adama, varför spelar du basket?
– Det finns saker i livet som man bara råkar upptäcka av en slump. Jag var 13 år gammal när min kompis tog med mig på en basketträning och efter första träningen blev jag uppflyttad till A-laget. Det kändes helt rätt från början. Jag tror att man förälskar sig i vissa saker här i livet. Vissa gillar att måla, andra älskar att springa maraton. Det finns människor som säger att sport är ens första kärlek medan andra menar att man måste utveckla en kärlek för det man håller på med. Jag föll för basketen från dag ett, men jag kan inte förklara varför. Är det äkta kärlek kan man inte förklara det.

Hur hamnade du i Borås förra säsongen?
– Efter min säsong 13/14 för Jämtland Basket fick jag ett bra erbjudande om att stanna kvar i klubben. Men du vet, jag gillar inte att förlora. Jag kom till Sverige för att uppnå mer. Tyvärr fick jag inte känslan av att klubben ville satsa på att bli ett av de bästa lagen i ligan, men det var ju det jag ville. Ungefär samtidigt kontaktade sportchefen Jonas Larsson min agent och var intresserad. Jag visste mycket väl att Borås Basket var ute efter att vinna SM-guld, och det var ju precis samma sak som jag själv ville göra. Därför blev det ett enkelt val för mig att representera Borås Basket.

Men ni vann ju inte förra året. Varför stannade du kvar i klubben?
– Jag tror starkt på att saker i livet händer av en anledning. Självklart ville jag vinna guld förra året och jag var väldigt besviken när vi förlorade. Jag trodde verkligen att vi kunde vinna och jag var i alla fall övertygad om att vi skulle nå finalen. Men så blev det inte. Jag tror på att människan är skapad för att stanna kvar och kämpa för saker här i livet. Visst kunde jag kanske skriva på för ett annat lag i Sverige, men jag tror på Borås Basket, på organisationen och på alla människor som är involverade i klubben. Alla har samma mål här. Klubben visade stort intresse i att behålla mig också och jag var väldigt snabb med att förlänga kontraktet. Jag trivs otroligt bra här. Mitt mål är att vinna SM-guldet i år. Det är ju därför jag har kommit till Borås.

unnamed (1)


Det går ett rykte om att du har det hetaste temperamentet i laget. Det är oftast du som skriker mest på träningarna och på matcherna enligt några av dina lagkompisar. Berätta lite om ditt temperament.

– Haha, mitt temperament är ganska explosivt. Jag älskar när saker går bra och jag ser till att människor i min närhet vet om när de gör bra saker ifrån sig. För mig är det viktigt att inte dölja sina känslor. Det är viktigt att ge komplimanger men också viktigt att ha respekt nog att berätta när någon inte gör tillräckligt bra ifrån sig. När det går dåligt för laget på något sätt så blir jag upprörd, men det är ju för att det betyder någonting för mig. Jag vill alltid att vi ska vinna. När man lägger så mycket tid och engagemang på något, då vill man ju vara bäst. 

Du är engagerad i att hjälpa människor som hamnat snett i samhället och har tidigare startat upp ett ungdomsprojekt i Danmark. Kan du berätta mer?
Jag har alltid känt enorm tacksamhet för att vara där jag är idag och för mig är det viktigt att kunna ge tillbaka. För några år sedan startade jag och en kompis ett integrationsprojekt i Köpenhamns ghetto. Vi gjorde det möjligt för ungdomar att komma och göra sina läxor där, spela basket med oss, gå till gymmet eller bara hänga med oss i en liten kafeteria. Vissa av dem behövde hjälp med skolarbetet och andra behövde bara någon att prata med. För det mesta var det invandrarbarn, så många av dem hade frågor kring hur det är att växa upp i Danmark som utländsk och liknande kulturella frågor. Det här projektet betyder mycket för mig. Jag har fortfarande kontakt med några av ungdomarna och det känns så bra att se hur de har utvecklats till något positivt. De satt i tuffa situationer då, men de har lyckats välja bättre vägar i livet.

Den här veckan driver Adama Darboe Borås Baskets Instagramkonto. Uppdateringen har visserligen varit något gles, men han har lovat en förbättring. Vill du se mer av 29-åringen? Följ honom här. På söndag publiceras en längre intervju med Darboe, där vi får lära känna den fascinerande dansken på djupet.

Text: Tea Grbic. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se & Adama Darboe/privat.