Under isen i Luleå

Borås Basket presterade bra basket i en period. En och en halv om man tänjer lite på det. Men resten av matchen dominerades av Jaraun Burrows, Toni Prostran och allt vad BC Luleås spelare heter. Hemmalaget ångade på hela vägen till förnedrande 111-88 efter 40 minuter.

 

När Christian Maråker hade stoppat i sju poäng på matchens första 2:50 så orkade BC Luleås headcoach Peter Öqvist inte se på längre. Timeouten var ett faktum. Det var 2-7 på poängtavlan också. Men riktigt så mycket skulle Borås och Maråker inte komma att dominera hela matchen. Fem minuter in i perioden var Luleå ikapp, 9-9. 5:55 in i matchen presenterade sig Ronnie Boggs genom att göra två poäng efter en offensiv retur. Ett par minuter senare sänkte Boggs en tung trea till 9-16. Perioden slutade 18-21 och det var Borås som kontrollerade händelserna.

 

I den andra perioden tog det hemmalaget 2:45 innan man var tillbaka vid likaläge. 25-25 lade Jaraun Burrows i på en coast-to-coastare. Nu hade Burrows börjat dominera matchen för Luleå och det var hans sjätte raka poäng som tog hemmalaget till första ledningen. När Anton Saks och Alex Wesby sedan producerade 31-27 och 33-27 så var Pat Ryan tvingad att ta en timeout.

 

Efter det handlade det mest om BC Luleå. Borås Basket var laget som jagade. Poängen lyckades gästerna producera men försvaret var lite sämre och i halvtid stod det 48-42 till hemmalaget.

 

11-6 på 2:25. Så inleddes den tredje perioden i Luleå Energi Arena. Coach Ryan fick se layup efter layup ramla i Borås-korgen. Tillslut kände han sig tvingad att kalla timeout för att stoppa Luleås flyt.

 

Med drygt fyra minuter kvar av tredje perioden fick Saks sin femte foul och drog i processen på sig en teknisk foul. Här fick Borås ner underläget till tio poäng. Borås fick behålla bollen och Maråker kunde följa upp med ett and-one-spel till 68-61. Vid 70-63 lyfte Maråker för att dunka bollen över Burrows. Det hela slutade med att Burrows foulade och Maråker satte 70-64 och 70-65 från straffkastlinjen. Här stod matchen och vägde. Maråker hade dittills varit matchens gigant och stod med 2:30 kvar av tredje perioden på 26 poäng. Men fler skulle det inte bli.

 

Men Luleå hade ännu en run i sig. När det var dags för fjärde perioden så hade Luleå 83-68 att gå på. Goda råd var dyra för Pat Ryans mannar.

 

Endast 1:30 in i fjärde perioden var det dags för timeout hos Borås Basket. Då hade BC Luleå, med Jaraun Burrows i täten, sprungit iväg till 89-70 och det började se riktigt illa ut. Men inget blev bättre. Till och med vitryssen Mikita Meshcharakou dominerade nu och vid 104-75 kallade coach Ryan en sista desperat timeout. Men då återstod bara 4:33 och den tiden räckte inte till. BC Luleå vann matchen med 111-88.

 

BC Luleå-Borås Basket: 111-88 (18-21, 30-21, 36-26, 28-20).

 

Poänggörare Luleå: Jaraun Burrows 29, Alex Wesby 22, Toni Prostran 16, Adam Rönnqvist 13, Christopher Ryan 13, Mikita Meshcharakou 10, Anton Saks 2, Andreas von Uthmann 2, Denzel Andersson 2, Tim Kearney 2.

 

Poänggörare Borås: Christian Maråker 26, Ronnie Boggs 15, Jakob Sigurdarson 14, Adama Darboe 9, Mike Palm 8, Toni Vitali 6, Simon Gunnarsson 4, Omar Krayem 4, John Brändmark 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se.