Türk Telekom för bra

Det blev en oerhört tuff uppgift mot ett mycket stabilt Türk Telekom i Ankara på onsdagskvällen. För svårt skulle det visa sig, då hemmalaget helt enkelt var lite för bra. Borås Basket förlorade matchen med klara 92-72 men kämpade sig igenom från start till mål. 

 

Christian Maråker stod för matchens två första poäng. Sedan hände inget mer offensivt för Borås Basket på flera minuter. Istället gjorde Türk Telekoms Michael Jenkins åtta raka poäng. Hemmalaget hade ett tag 10-2, men Borås-coachen Pat Ryan var iskall och lät spelarna på planen svettas. Det var inte förrän vid 16-6, fem minuter in i matchen, som han valde att kalla timeout. Vid den tidpunkten var samtliga sex Borås-poäng producerade av Maråker. 

 

När Emil Lundstedt kom in och satte trean som betydde 24-16 så var det första gången som Borås kapade lite av turkarnas ledning. Ankara-laget var dock otroligt stabilt och hade 29-19 efter en period.

 

Hemmaledningen höll sig stadigt på tio poäng. Tills dess att John Brändmark kom fri och dunkade i 33-25. 35-28 fixade Maråker, som hade kommit in på planen igen. Sju poängs skillnad alltså. Men turkarna puttade kvickt i nästa växel och hade 14 poängs ledning halvvägs in i andra perioden. 

Det var då lagkapten Adama Darboe klev fram och visade vägen. Sju snabba poäng (14 totalt så långt) av honom gjorde att Türk Telekom inte kunde öka sin ledning ännu mer och springa iväg med matchen. Ändå stod det 57-40 efter två perioder i Ankara Arena. 

 

Underläge med 17 poäng efter halva matchen. Mot en favorittippad motståndare. Då är det nästan nödvändigt med en bra start på den tredje perioden. Detta var något som Borås Basket inte fick. Heller inget som man förtjänade. Med 15 minuter kvar av matchen var Ankara-laget uppe i en mycket stabil 24-poängsledning. Men uppställningen bestående av Darboe, Maråker, Mike Palm, Ronnie Boggs och Emil Lundstedt vägrade ge sig. Minuten senare var fyra poäng av underläget kapade och Türk Telekom tog timeout. Palm och Lundstedt sköt i varsin trea och så var hemmaledningen ”endast” 76-58.

 

Tre perioder in i matchen stod det 82-58. Naturligtvis ett oerhört svårt läge för Borås Basket. För svårt, skulle det visa sig, mot Türk Telekom, som var för bra. Turkarna vann tillslut med 92-72 och för Borås Basket återstår nu bara hemmamatchen mot Slask Wroclaw (på onsdag om en vecka) av årets Europe Cup-äventyr. 

 

Türk Telekom-Borås Basket: 92-72 (29-19, 28-21, 25-18, 10-14). 

 

Poänggörare Türk: Eric Buckner 18, Mutlu Akpinar 17, Michael Jenkins 15, Cevher Özer 12, Ben Woodside 10, Ermal Kurtoglu 8, Erkan Veyseloglu 5, Murat Göktas 5, Aleksandar Rasic 2. 

 

Poänggörare Borås: Adama Darboe 20, Christian Maråker 18, Ronnie Boggs 12, Mike Palm 8, Emil Lundstedt 6, John Brändmark 4, Toni Vitali 4.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se