Omar Krayem har aldrig varit lagom

29-åringen är känd för sin fantastiska spelkänsla och för sin förmåga att ständigt överraska. Han är en entertainer rakt igenom. Redan 2012 blev han en stor publikfavorit i Borås, men lämnade klubben vid säsongens slut. Sedan dess har han hunnit med professionellt spel i bland annat Finland, Filippinerna, Mexico, Ungern och Turkiet. Han är liten, men oerhört snabb och han besitter ett basketintellekt många spelare bara drömmer om. Länge har han delat svensk basket i två läger – han är älskad och han är hatad. Men ingen lämnas oberörd när Omar Krayem passerar. Den här veckan reder vi ut varför.

Omar, hur kommer det sig att du började spela basket?
– När jag växte upp bodde vi i Libanon i några år. Jag spelade mycket fotboll från att jag var åtta år till att jag var 13,5 ungefär. Du vet, alla i Libanon spelar fotboll. Men så flyttade vi till USA och alla där gjorde narr av mig för att jag spelade fotboll. De förklarade att man inte spelar fotboll i USA, det var något som bara Mexikanarna gjorde. Så jag behövde byta sport för att bli cool. Och jag ville vara cool, så jag började spela basket. Jag blev kär i sporten direkt, slutade spela fotboll och ägnade hela mitt liv åt basketen.

Du har en stor familj. Finns det fler basketspelare i familjen Krayem?
– Jag har en äldre bror, en yngre bror och en yngre syster, men ingen i min familj spelar basket. Hela min familj är kort. Det är konstigt ändå, jag har storlek 46 på fötterna, stora händer och jag är längst. Hela min familj är kort och rund. De har alltid undrat var jag kommer ifrån, haha.

omar familj

Omar med nästan hela familjen samlad.

Gör du något speciellt när det är matchdag?
– Efter lunch, runt 13.00 tar jag alltid en power nap. Jag slår av all elektronik och jag sover i minst tre timmar. När jag vaknar spelar jag hög musik, fixar mina skor, äter mat och beger mig mot hallen. Vilken typ av musik jag lyssnar på varierar. Ibland är det lugn RnB, då går jag runt naken i min lägenhet och sjunger högt. Ibland lyssnar jag på Hip Hop och ibland på arabisk musik. Det beror på vilket humör jag är på när jag vaknar.

Du har spelat i väldigt många klubbar med väldigt många lag. Vad tycker du om ditt lag i år?
– I det här laget gillar jag verkligen alla spelare. Vi är en mix av riktigt bra killar. Det finns killar man kan skratta med, killar man kan ha seriösa konversationer med och killar man inte behöver säga så mycket till, men där man ändå förstår varandra. Jag har känt ett tag att jag vill ge tillbaka av min erfarenhet. Så jag har tagit en ny roll i år, där jag försöker ge tillbaka till de yngre spelarna. Jag har tagit dem lite under mina vingar och jag blir tillfredsställd varje gång jag ser att de blir bättre. Vi tränar en del extra ihop. Ju mer jag pratar och lär ut, desto mer minns jag saker jag redan vet. Det hjälper mig och det hjälper dem. Vi har många veteraner i laget också. Det är en bra miljö att vara i, vi har alltid varandras ryggar. Jag kom ju tillbaka till Borås för jag vill vinna det svenska mästerskapet och jag tror verkligen att det här laget är bra nog för att vinna.

omar w rookies

Omar med Borås Baskets rookies.

Det är sällan vi ser dig på basketplanen utan ditt pannband. Varför spelar du med det?
– Jag vill se cool ut. Och underhållande, eller jag vet inte. Jag svettas mycket, så pannbandet är ett bra sätt att hålla svetten borta.

Finns det något du gärna gör på din fritid?
– Jag älskar historia och gillar att lära mig om olika människor och deras bakgrund. Har vi bortamatch och ska åka långt brukar jag kolla på fyra-fem dokumentärer, minst. Nu senast har jag tittat på dokumentärer om islam och ISIS. Jag har försökt förstå vad fan det är som händer i världen. Det är viktigt för mig att vara insatt i politiska, sociala och historiska samhällsproblem, för jag hatar att stämplas som en korkad idrottare. Många människor ser på idrottare på ett visst sätt. Jag minns när jag var yngre och jag hamnade i konversationer med människor där jag inte kunde någonting. De pratade om något aktuellt och jag stod jämte och bara ”HAR DU SETT KOBE BRYANT?”. Jag kände mig dum och korkad. Jag var tvungen att börja lära mig saker.

På söndag publiceras den sista delen i artikelserien Mer än bara basket – ett tillfälle att lära känna Omar Krayem på riktigt.

Text: Tea Grbic. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se & Omar Krayem/privat.