Borås föll efter förlängning

Hemmamatchen mot Norrköping Dolphins blev en thriller som gick till förlängning efter att lagen spelat 85-85 under de inledande 40 minuterna. Publiken i Boråshallen gjorde sin klart bästa match för säsongen men det räckte inte till då Dolphins var kyligare i avgörandets stund och kunde vinna matchen med 98-99.

 

Det blev en förstaperiod helt utan runs och timeouter när Borås Basket tog emot Norrköping Dolphins på fredagskvällen. Jakob ”Iceman” Sigurdarson, nollad mot Türk Telekom i onsdags, hade vaknat på rätt sida och gjorde Borås fem första poäng i matchen.

 

Läget var lika, 13-13, när Omar ”The Wizard” Krayem, som var tillbaka efter sjukdom, sänkte en galet lång trea till 16-13. Simon Gunnarsson ökade på till 18-13 och publiken i Boråshallen vaknade på allvar. Krayem fastställde sedan siffrorna, efter en period, till 20-17.

 

Den första perioden var jämn. Det skulle den andra också komma att bli. 38-38 stod det med 2:30 kvar av den. Gästernas Micke ”La Bomba” Lindquist var het, med elva poäng i perioden och han låg bakom Dolphins miniryck till 40-44. Men Krayem satte en buzzer-beater-trea till 43-44.

 

Norrköping hade alltså ett litet försprång i halvtid, så även under större delen av den tredje perioden. Men med 2:33 kvar satte Christian Maråker de två straffkasten som tog Borås till 57-57. Halvminuten senare drog Krayem i en trepoängare till 60-57. Nu andades hemmapubliken hopp och Dolphins kallade timeout. Men tillslut var poängskillnaden mellan lagen oförändrad – Norrköping hade 62-63 inför den fjärde perioden.

 

Under de första två och en halv minuterna av fjärde perioden var det gästerna som visade mest vilja att vinna. Norrköping kunde gå ifrån till 66-72 och Pat Ryan på Borås-bänken kände sig tvingad att ta timeout. Hemmalagets spel var inte till belåtenhet och en förändring måste till.

 

Direkt efter timeouten tog Maråker tag i saken. En kraftfull drive åt vänster gav 68-72. Strax senare sköt Maråker i 70-75 från halvdistans. 72-75 gjorde Maråker på assist från Krayem. Men Joshua Hairston och ”La Bomba” Lindquist hade både vilja och hjärta. Tillsammans fixade de 72-80 och en ny timeout från coach Ryan.

 

Krayem satte 75-80 direkt efter timeouten. Dolphins svarade med en turnover. Med två minuter kvar av fjärde satte Sigurdarson en layup till 77-80. Lindquist drog i en trea för Norrköping till 77-83. Men här reste sig hemmapubliken. Till en ny nivå. Det var bra tryck när Joakim Kjellbom gjorde stegfel och Maråker sänkte 82-83.

 

Johnell Smith ordnade 82-85 för gästerna. Sedan klev ”The Wizard” fram. Hans trea med 9,4 sekunder på klockan gav 85-85 och förlängning.

 

I förlängningsperioden tog Borås kommandot direkt och hade ett tag ledningen med hela sju poäng. Men Norrköping skulle lyckas med konststycket att vända matchen ännu en gång. Tillslut var det ett kostsamt individuellt misstag som avgjorde det hela. Dolphins blev laget som, med små marginaler, vann matchen med 98-99.

 

Borås Basket-Norrköping Dolphins: 98-99 (20-17, 23-27, 19-19, 23-22).

 

Poänggörare Borås: Christian Maråker 29, Omar Krayem 29, Jakob Sigurdarson 14, Adama Darboe 10, Toni Vitali 7, Mike Palm 4, Ronnie Boggs 3, Simon Gunnarsson 2.

 

Poänggörare Dolphins: Mikael Lindquist 27, Joshua Hairston 18, Johnell Smith 18, Joakim Kjellbom 17, Tim Schüberg 9, Zarko Jukic 4, Jaka Brodnik 3, Adnan Kadrispahic 3.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se.