Mer än bara basket: Omar Krayem #9

Omar Krayem har aldrig varit road av sådant som är försiktigt, dämpat eller lågmält. Han har aldrig velat vara likadan som alla andra och han fortsätter att ständigt överraska på plan. Men vad är det med Omar Krayem som får människor att bli så känslomässigt engagerade?

29-åringen, som är född och uppvuxen i USA, flyttade till mellanöstern med familjen under sin barndom. Pappa Krayem ville starta upp ett företag där, samtidigt ville föräldrarna att Omar och hans äldre bror skulle få chansen att lära sig arabiska, förstå kulturen och sin egen bakgrund.

– Vi bodde i Libanon i sex-sju år och jag är väldigt tacksam för det. När vi flyttade tillbaka till USA levde vi i ett mindre välbärgat område. Jag tror att basketen höll mig undan från allt trubbel man kan hamna i när man växer upp i Kalifornien. Det är lätt att hamna på fel väg, men basketen räddade mig. Den hjälpte mig att komma till college till exempel.

ETT LIV MED KONCENTRATIONSSVÅRIGHETER

De som känner Omar Krayem vet att han har otroligt med energi, lätt kan bli uttråkad och stundtals har svårt att koncentrera sig. Det beror mycket på att han lever med ADHD. Under High School-tiden var det vardag för Omar att bli utslängd ur klassrummen, vara klassens clown och till och med bli avstängd från skolan ibland. Det var först när Omar började på college som han började förstå vad det innebar att leva med ADHD. Mycket tack vare sin coach, Jim Roffler.

– Förutom att han var min coach så brydde han sig väldigt mycket om mig som person. Han lärde mig att ta ansvar för mig själv, både på planen men också utanför. Coach Roffler har en strikt och stark personlighet, men han uppfostrade mig en hel del och formade mig till vad jag behövde vara. Han tog en chansning gällande mig och hjälpte mig oerhört mycket med att bli den jag är idag. Det var först då jag började förstå vad ADHD var och vad som hände med mig. Det vill jag tacka honom för.

Att leva med ADHD blir lättare med åren för Omar, men han arbetar hårt varje dag och tycker själv att han gjort stora framsteg i hur han hanterar det.

– Folk tar medicin mot det, men jag gör inte det. När man förstår vad man har för störning och vad det gör med en, så måste man verkligen öva på att koncentrera sig. Man måste fokusera på sina fel och sen måste man jobba på det. Det viktigaste jobbet är det jobbet du lägger på dig själv.

DEN AMERIKANSKA ROOKIEN

Just collegetiden blev en vändpunkt för Omar Krayem på ett personligt plan, men han hade under sina skolår också väldigt fina basketresultat. Efter examen tog livet en oväntad vändning. Omar skadade sig. Han blev deprimerad och det gick så långt att han funderade på att sluta spela basket. Räddningen kom när Omars pappa föreslog att sonen skulle lämna USA och få miljöombyte. 29-åringen hamnade av en slump hos några släktingar i Malmö och en dag kom han i kontakt med KSF Srbija Malmö. Han hittade tillbaka, blev inspirerad och anslöt sig snabbt till deras lag mitt under säsongen 2010/2011.

Samtidigt hade Borås Baskets sportchef Jonas Larsson hört talas om den amerikanske talangen och 2011/2012 blev Omars första säsong i basketligan, där han representerade Borås Basket. Omar blev snabbt en publikfavorit och säsongen spelade han tillsammans med bland annat Jason Thomas, Mike Palm, Henke Carlsson, Mathias Göransson och Chris McKnight.

– Vi var ett gäng killar som ingen visste något om, men vi var duktiga och vi chockade Sverige. Det var en väldigt rolig säsong, vi var underdogs som gick till strid i varje match. Ingen trodde att vi skulle gå långt, men vi förlorade sista matchen i semifinalen det året.
Omar är tyst och tänker efter en kort stund.

– Vet du vad det bästa på hela säsongen var? Att se hur Boråshallen gick från 400 personer i publiken till 3000. Jag minns när vi skulle spela match en dag och kom ut i hallen. Det var helt fullsatt och jag tittade på min dåvarande lagkompis Chris McKnight och jag sa ”Chris, vi har lyckats”. Sen flinade vi båda två.

Rookiesäsongen tog dock slut. Borås Basket och Omar Krayem gick skilda vägar, men vad var det som hände då?

– När säsongen var över ville jag vidare. Jag ville uppleva olika platser och olika typer av basket, men också ge mig själv en chans att spela på ännu större arenor. Även om det var sorgligt att lämna Borås, för jag trivdes verkligen bra här, så var det något jag behövde göra för att komma framåt.

Men en dåvarande 24-årig Omar Krayem som snabbt blivit känd i Borås tog kanske inte ett helt okomplicerat avsked av klubben. Han var mycket omtyckt av hemmapubliken under hela säsongen och fansen blev väldigt ledsna när han valde att lämna. Men fanns det fler underliggande anledningar?

– Jag vill inte påstå att jag lämnade en röra efter mig den säsongen. Visst, jag tog en del omogna beslut som vilken ung man som helst kan råka ta. Det var inte så att jag gjorde något helt galet, men jag var kanske inte så ansvarsfull som jag borde varit.

BYTA TIO LAG PÅ TRE ÅR

2012 lämnade Omar Krayem Borås. Han ville upptäcka världen, men det var egentligen först då hans riktiga berg- och-dal-banan började.
Säsongen 2012/2013 startade instabilt, Omar hann spela i två ungerska klubbar och för Stockholm Eagles. Året bjöd på fler negativa än positiva upplevelser. Våren 2013 fick Krayem en möjlighet att spela i Palestina. Tillvaron ljusnade äntligen, laget vann det nationella mästerskapet och 29-åringen tjänade sina största basketpengar någonsin.

Säsongen 2013/2014 började Omar i Turkiet. Det kändes bra, men två månader in i säsongen gick klubben hastigt i konkurs. Han var på jakt efter nytt jobb. Igen. Omar var mån om att vara kvar i Europa och en månad senare hamnade han i finska ligan, men det varade bara i två månader.

– Jag är van vid att spela i lag där alla är vänliga och man kan skämta med varandra. I Finland gick man in i omklädningsrummet och där satt det elva grabbar helt knäpptysta och knöt sina skor. Ingen pratade med någon. Jag hörde inte hemma där, så jag drog.

Livet i en resväska med den instabila tillvaron började bli tröttsam för 29-åringen. Omar åkte tillbaka till Sverige för att försöka lösa sin situation, samtidigt tog Umeå Basket kontakt med honom. De ville ha hjälp med att ta sig från division 1 tillbaka till basketligan.

– Jag svalde mycket stolthet för att återvänta till division 1, men jag insåg att jag ville bli ihågkommen om jag skulle spela i Sverige. Kunde jag göra något speciellt i Umeå och hjälpa dem att nå basketligan igen, så skulle det vara en prestation och inte bara ett steg tillbaka till division 1.

29-åringen trivdes väldigt bra i norra Sverige, där laget vann serien och tog sig upp till basketligan igen. Omar förlängde kontraktet med Umeå inför 2014/2015, men halvvägs in i säsongen åkte han på en ny skada och kunde inte spela färdigt.

Rehaben gick fort och under sommaren 2015 skulle Omar spela tre månader i Mexiko. 29-åringen hann bara spela en enda match, där han gjorde 47 poäng, innan ett Filippinskt lag köpte upp hans kontrakt. Omar fick snabbt fans i Asien som väntade på allt från flygplatserna till utanför hotellrummen. Det satt 17 000 i publiken på varje match och Omar blev så populär att han fick en egen karaktär i ett basketrelaterat TV-spel.

– Jag hamnade i en klubb som var sist i ligan egentligen, men vi kom till semifinalen för första gången i klubbens historia och vi slog tre lag som klubben tidigare aldrig vunnit över. Jag är rätt populär i Filippinerna kan man säga, flinar han.

FRÅN ASIEN TILL BORÅS

Mitt under Omars prime time i Asien kom ett nytt samtal från Jonas Larsson. 29-åringen beslöt sig för att återvända till Borås.

– Det kändes rätt. Tittar jag tillbaka på min karriär så har jag gjort många olika saker, men aldrig vunnit mästerskapet i Sverige. Det är mitt mål och jag tror att Borås har en bra chans att göra det. Jag ville återvända för att vinna mästerskapet här och jag tycker att vi har ett bra team för att lyckas göra det. Samtidigt visste jag att jag skulle hamna i en situation där jag måste bevisa mig själv igen. Det är det som driver mig framåt, när jag har något att bevisa. Den dagen jag når en punkt där det inte finns något att bevisa, då tror jag att jag kommer sluta spela basket.

DELAR SVERIGE I TVÅ LÄGER

Förutom sin talang och sitt enorma basketintellekt, har Omar Krayem ett självförtroende många tappar hakan av. Omar är allt annat än lagom. Det är ingen hemlighet att han delat upp svensk basket i två läger – de som öser kärlek över honom och de som inte tål hans arrogans.

– När jag spelade i Borås första gången lärde jag mig snabbt att alla är lika mycket värda här i Sverige. Jag lärde mig att killen som pratar högre än andra sticker ut för mycket. Men jag kommer från USA, där är det rena motsatsen. Är du tyst och tror att alla är lika mycket värda, ja då kommer du bli uppäten av andra som är mer hungriga. Du måste hela tiden vara bäst och människor försöker hela tiden att sänka dig. Det är därför man måste sänka dem innan de sänker dig. Jag hade ju den mentaliteten och attityden i Borås under mitt första år. Många människor kanske missförstod mig och jag missförstod dem.

AMERIKANSK OCH SVENSK KULTURKROCK

Kulturskillnaderna mellan det svenska och amerikanska klimatet har varit något Omar kämpat med de senaste åren. Han har anpassat sig mycket bättre med tiden, men den amerikanska mentaliteten sitter ändå i hans benmärg.

– I USA är basketkulturen annorlunda. Gör någon många poäng mot mig så kommer han och hans kompisar håna mig efter matchen. De kommer skratta och säga ”Åh titta på honom. Han spelar utomlands men han suger”. I Sverige är mentaliteten annorlunda. Gör du en massa poäng mot någon så är det mer ”åh bra jobbat mannen, kom så går vi och tar en fika ihop, eller gör tacos och njuter av livet”.
Att få utså mycket kritik i svensk media har länge varit normaliserat för Omar. 29-åringen har stämplats som en av basketligans kaxigaste spelare och ofta målas han upp som en bad guy. Varför?

– Jag tror att min personlighet är lite för mycket i Sverige. Men min personlighet på basketplanen är annorlunda jämfört med hur jag är utanför planen. Media har framställt mig som en ”bad guy” i basketvärlden, men jag älskar basket. Inte för att det är ett spel, utan för att det är en scen. Det är ett ställe där man får vara en karaktär. Man kan säga att det är lite som ett skådespelarjobb att spela basket. Vad folk behöver förstå är att jag inte bara är en idrottsman, jag är en underhållare. Basket är underhållning, speciellt på elitnivå och jag har alltid spelat min roll på planen. Jag underhåller. Kanske tar folk det personligt.

Det finns många åsikter om Omar Krayem och hans förflutna. Men det är svårt att undgå hur mycket han faktiskt engagerar svensk basket. Han påstår att han har mognat, men han har en bit kvar.

– Min basketresa har varit upp och ner. Det har inte alltid varit lätt. Jag har fortsatt att träna mig själv till att bli en bättre man. Jag är 29, snart 30. Jag vet var jag vill vara, jag är inte där än men jag blir bättre och jag försöker vara en god människa. Att vara en professionell idrottare är ett heltidsjobb. Det handlar inte bara om att dyka upp på träningarna och spela bra. Det handlar om allt annat runt omkring och det har jag verkligen lärt mig genom åren. Jag har vuxit upp nu.

Text: Tea Grbic. Foto: Tobias Guldstrand.

Det här är sista delen i artikelserien Mer än bara basket. Vill du läsa fler spelarporträtt? Här hittar du del 1, del 2del 3, del 4 och del 5