”Iceman” avgjorde i Umeå

Segern för Borås Basket i Umeå Energi Arena satt långt inne. Den innehöll både en slarvig start och några lite för spännande slutminuter. Men mittenpartiet ägdes solklart av Borås och i slutsekunderna klev Jakob ”Iceman” Sigurdarson åter fram och sänkte det avgörande skottet för sitt lag. Borås vann matchen med 69-74.

 

Borås började väldigt slarvigt och låg under med 10-2 efter 4:15. Då kallade Pat Ryan timeout. Detta hjälpte dock bara marginellt och efter tio minuter hade Umeå ledningen med 20-8.

 

Hemmalagets ledning hann med att svälla till hela 30-15 innan det kom något slags försök till vändning från gästerna. Men redan vid 30-19 ville Umeå-coachen Jesper Gustavsson stoppa Borås flyt via en timeout. Men det var för sent för hans Umeå Bskt. ”Big Thor”, Christian Maråker, började komma igång ordentligt. När han, med 2:12 kvar av andra perioden, avslutade ett break med en tung dunk så ledde Umeå plötsligt bara med tre poäng. Umeå kallade på nytt timeout. Och när matchen var framme vid halvtid var ställningen lika, 34-34.

 

Den tredje perioden var en seg tillställning fram till slutminuterna, då Borås lyckades rycka ifrån. Med en period kvar var skillnaden tio poäng. Umeå gjorde några bra försök att utjämna, men under inledningen av fjärde hade Ronnie Boggs och Borås Baskets försvar sin bästa period i matchen. Med tre och en halv minut kvar så var avståndet alltjämt tio poäng.

 

Men av någon anledning så hade Borås väldigt bråttom med avsluten i slutet av matchen. Något som gav Umeå chansen att skjuta sig ikapp. Med två minuter kvar sänkte Bryquis Perine trean som gav 67-70. I nästa hemmaanfall var det dags igen. Perine drog i 69-70 med 1:18 kvar.

 

Med 22 sekunder på matchuret var det dags. Jakob Sigurdarson kallas ”Iceman” av en anledning – han skjuter i tunga skott när det gäller som mest. Så också i denna match då han fixade 69-72. Med åtta sekunder kvar drog ”Iceman” även ner en tuff defensiv retur. Maråker kunde sedan fastställa Borås Baskets segersiffror till 69-74.

 

Övriga resultat den här kvällen gick också Borås Baskets väg, då Uppsala slog Sundsvall, samtidigt som Nässjö besegrade Norrköping. Dessa resultat gjorde att Nässjö gick förbi Sundsvall i tabellen och placerade sig på femte plats. Om placeringarna står sig så möts Borås och Nässjö i kvartsfinal. 

 

Umeå Bskt-Borås Basket: 69-74 (20-8, 14-26, 13-23, 22-17).

 

Poänggörare Umeå: Yannick Anzuluni 25, Bryquis Perine 20, Egal Saleman 10, Fredrik Björnsson 6, Ninib Masso 6, David Jallow 2.

 

Poänggörare Borås: Christian Maråker 18, Jakob Sigurdarson 14, Ronnie Boggs 14, Toni Vitali 12, Adama Darboe 6, Mike Palm 4, Simon Gunnarsson 4, Fredrik Andersson 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se.