Det blir Borås-Nässjö i kvarten

Borås Basket tog emot Uppsala Basket i sin sista hemmamatch i grundserien. Borås presterade bra basket i den första halvleken och ledde med 48-34 i halvtid. Men efter en katastrofal tredjeperiod, där Borås endast lyckades fixa fem poäng framåt, så repade man sig aldrig. Uppsala lyckades vinna matchen med 69-71. Däremot gick övriga resultat Borås väg då Sundsvall förlorade mot Norrköping och Nässjö vann mot EcoÖrebro. Detta gör att vi för en derby-kvartsfinal mellan Borås och Nässjö.

 

Borås Basket fick en drömstart på säsongens sista grundseriematch. Den mot Uppsala i Boråshallen. I hemmalaget var det dels Ronnie Boggs, men framför allt Toni Vitali, som stod ut extra positivt. På två och en halv minut hade boråsarna gjort 11-2 och pressat fram en timeout från Uppsala Basket. Gästerna skärpte försvaret och lyckades kapa avståndet till 15-13 med 2:59 kvar av första perioden. 22-20 stod det efter tio minuter. Då hade hemmalaget ägt de inledande fem och gästerna de avslutande. 

 

Den danska raketen, Adama Darboe, kom igång i matchens andra akt. Med 3:30 kvar var han uppe i elva poäng på bl.a. tre av fyra från trepoängslinjen. Christian Maråker var också bra. Borås ryckte till 42-32 här. Uppsala tog sin sista timeout i halvleken för att försöka få stopp på ”flödet” från hemmalaget. Istället var det Borås som gled ifrån ytterligare. 48-34 stod det när 20 minuter var till ända. 

 

Borås gick poänglöst i mer än tre minuter i tredje periodens  inledning. Uppsala hann göra 0-5 innan Jakob ”Iceman” Sigurdarson, assisterad av kapten Darboe, drog i en fastbreak-trea. Kanske, kanske var Borås på gång igen. Men nej. Perioden löpte på, Borås spelade inte bra, samtidigt som Uppsala spelade helt okej. När tredje perioden var över så var ställningen utjämnad, 53-53. Borås hade alltså lyckats med konststycket att endast producera fem poäng framåt. 

 

Även fjärde perioden såg mörk ut till en början. Men när det såg som värst ut klev Maråker och Darboe fram och skyfflade i poäng för Borås. Med fyra minuter kvar av perioden stod det 64-64 och det var ”anybody’s game”. Men Borås Basket fick inget att fungera kontinuerligt. Uppsala verkade spela obrytt och det gick vägen. Matchen slutade 69-71 till gästerna och det var definitivt inget önskeslut på grundserien. 

 

Däremot gick övriga övriga resultat Borås väg då Sundsvall förlorade mot Norrköping och Nässjö vann mot EcoÖrebro. Detta gör att vi för en derby-kvartsfinal mellan Borås och Nässjö. Denna kvartsfinal drar igång i Boråshallen söndagen den 13 mars kl 16:04. 

 

Efter: Borås-Uppsala, med Adama Darboe

 

Borås Basket-Uppsala Basket: 69-71 (22-20, 26-14, 5-19, 16-18).

 

Poänggörare Borås: Christian Maråker 20, Adama Darboe 18, Ronnie Boggs 13, Toni Vitali 10, Jakob Sigurdarson 8.

 

Poänggörare Uppsala: Alexander Lindqvist 22, Axel Nordström 17, Andreas Person 14, Odin Lindell 6, Sebastian Norman 6, Mannos Nakos 2, Anes Zekovic 2, Lukas Friberg 2.

 

Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Dangar Productions. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se.