Sjukaste dramat när Nässjö vann Kvartsfinal 2

Det blev poängsnålt och grisigt i kvartsfinal 2 mellan KFUM Nässjö och Borås Basket. Halvtidssiffror som 27-27 skvallrar en del om hur spelet såg ut. Men det fanns glädjeämnen också. Som Jakob ”Iceman” Sigurdarsons 8 av 14 från trepoängslinjen. Den åttonde satte han med tre sekunder kvar av matchen och den gav Borås ledningen med 65-66. Mantas Griskenas behövde dock inte mer tid för att sänka matchvinnande 67-66 och så stod det 1-1 i matchserien. 

 

Nässjö började Kvartsfinal 2 väldigt intensivt och bra. Även om det till en början var en poängsnål tillställning så rådde inga tvivel om att hemmalaget ägde momentum. Skulle Borås Basket hitta in i matchen eller skulle Nässjö göra ett större ryck? Det var frågan när poängställningen var 6-3. Då langade Jakob ”Iceman” Sigurdarson i 6-6 och med detta lite lättnad för Borås Basket.

 

Sedan tände det ordentligt. Aleksa Solevic spelade fult mot Adama Darboe efter det att spelet var avblåst. Darboe reagerade och båda spelarna belönades med osportsliga fouls. Efter detta gjorde ”Iceman” 8-9 via en trepoängare. Toni Vitali och Fredrik Andersson stoppade i tuffa layups, men Nässjö matchade poängen varje gång och gästernas ledning var aldrig större än tre poäng. Med knappt en minut kvar av första perioden ordnade Cole Darling så att Nässjö återtog ledningen och perioden slutade 18-16.  

 

När den andra perioden började var det tydligt att Nässjös coach hade pratat om att grisa till spelet mer. Det lyckades man verkligen med och det dröjde mer än två och en halv minut innan första poängen producerades. Då genom Christian Maråker som dunkade i 18-18. Två minuter senare tog Maråker den före detta lagkamraten Hajzer Ismaili tillbaka till skolbänken, när han postade upp och dunkade i nya poäng. Men det var inte Maråkers lag som ledde matchen. Det var Ismailis. 

 

Lyckligtvis för Borås så har man Sigurdarson i laget. ”Iceman” sänkte 23-23 från trepoängslinjen. Och i anfallet därefter 23-25 från något kortare distans. Med totalt 17 poäng i halvleken var han en starkt bidragande faktor till att Borås kom ikapp lagom till halvtidspausen (27-27).  

 

I början av den tredje perioden stegrades intensiteten i Nässjös försvar ännu mer och laget mini-ryckte till 36-31 två och en halv minut in i perioden. Med 5:32 kvar hade Nässjö ökat till 40-33 och Borås tvingades till timeout. Boråsspelarna agerade märkbart krampaktigt och det var inte mycket som flöt i anfallen. 24-sekunderssignalen ljöd ett antal gånger och Nässjö fixade 45-35 under tredje periodens andra hälft. Mike Palm langade i ”hoppets trepoängare” med mindre än minuten kvar. Den innebar 48-42 och stort jubel hos de drygt hundra tillresta Borås-fansen. Men underläget inför sista tiominutaren var trots detta åtta poäng och det var ingen lätt uppgift som Pat Ryan och hans spelare hade framför sig. 

 

Två trepoängare i tät följd av ”Iceman” Sigurdarson tog Borås till 54-50. Fredrik Andersson fixade 54-51 från straffkastlinjen och det Nässjö-spelarna måste ha känt ”flåset i nacken” här. Ytterligare en trea från ”Iceman” innebar 57-54, med 5:30 kvar att spela. Maråker gjorde 57-56 med 3:45 kvar och sekunderna senare lirade Palm fram ”Big Thor” som, med sin tredje dunk i matchen, gjorde så att Borås tog ledningen för första gången sedan den första halvleken. ”Iceman” drog strax i sin sjunde trea, vilken gav 59-61. Mantas Griskenas svarade till 61-61 med två och en halv minut kvar. Palm fixade 61-63. Sedan mäktade Solevic med fyra raka. 63-63 och 65-63. De sista två via en layup, med 1:16 kvar, som fick coach Ryan att kalla timeout.

 

Stor dramatik utspelade sig under nästkommande minut. Dock inga poäng. När 12,7 sekunder återstod hade Nässjö fortfarande ledningen med 65-63 och coach Ryan kallade åter till timeout. Med tre sekunder på klockan sänkte ”Iceman” sin åttonde trea. Från hörnet den här gången, med Jonathan Peleg i ansiktet. 65-66 på poängtavlan och timeout för Nässjö. Var det över? Det kunde man lätt tro. Men Griskenas fick bollen och avgjorde matchen samtidigt som slutsignalen ljöd och Nässjö Sim- och Sporthall fullkomligt exploderade.

 

Nu står det 1-1 i matchserien inför söndagens tredje kvartsfinal. En match som spelas i Boråshallen, med start 16:04. 

 

KFUM Nässjö-Borås Basket, Kvartsfinal 2: 67-66 (18-16, 9-11, 23-15, 17-24). 

 

Poänggörare Nässjö: Mantas Griskenas 20, Dartaye Ruffin 18, Aleksa Solevic 14, Filip Djuran 7, Hajzer Ismaili 4, Jonathan Peleg 2, Cole Darling 2.

 

Poänggörare Borås: Jakob Sigurdarson 34, Christian Maråker 10, Mike Palm 5, Fredrik Andersson 5, Toni Vitali 4, Adama Darboe 4, Ronnie Boggs 4.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se.