Framme vid matchboll

Borås Basket vann Kvartsfinal 3. Det var det viktiga. Att man gjorde det med 83-80, alltså tre poängs marginal, istället för med 23 poäng, som man ett tag ledde med, är sekundärt. Det står nu 2-1 i matchserien och Borås har chansen att bli semifinalklart på tisdag kväll i Nässjö Sim- och Sporthall. 

 

Det är svårt att beskriva inledningen av Kvartsfinal 3 mellan Borås Basket och KFUM Nässjö. Spelet var varken snabbt eller långsamt, varken vackert eller fult. Efter åtta minuter stod det 16-9 och halvminuten senare 20-12. Där kallade Nässjö timeout. Borås fixade ytterligare två poäng, genom Jakob ”Iceman” Sigurdarson, innan perioden var över (22-12). 

 

Tio poäng upp redan inför den andra perioden alltså. Det kunde man kalla för en hyggligt effektiv start för Borås Basket. Men Nässjö kom tillbaka rätt omgående. Med 4:30 kvar hade de kapat Borås försprång till 29-27. Men när ”Big Thor” Christian Maråker dunkade och Mike Palm fixade ett and-one-spel bara några minuter senare så kändes allt lugnt igen. Borås hade då gjort 16-4 och man bara väntade på en Nässjö-timeout. I halvtid ledde hemmalaget med ganska komfortabla 47-36.

 

Det dröjde närapå fyra minuter av den tredje perioden innan Nässjö lyckades överlista Borås försvar. Under den tiden hann Borås anfall producera nio obesvarade poäng. Ledningen var alltså snabbt uppe i 20 poäng. När Toni Vitali dunkade i 60-37 så var en timeout från Nässjö oundviklig. 

 

När Ronnie Boggs, tidigt i den tredje perioden, tvingades till bänken med fyra fouls så byttes Simon Gunnarsson in med ett uppdrag: Spela fysiskt och plocka så många returer som möjligt. Ett tag kändes det som att Gunnarsson drog ner varenda boll som inte gick i korgen. Åtta returer var han uppe i med en period kvar att spela och Borås Basket ledde matchen med 65-48. 

 

Skulle det bli spännande igen? Det vet du.. Nässjö närmade sig snabbt och det stod 71-62, 5:18 in i fjärde perioden, när Pat Ryan på Borås-bänken kallade timeout. 73-69 stod det med 2:50 kvar. 73-72 sänkte Filip Djuran för gästerna, med en trepoängare, då endast 2:11 återstod. ”Flås i nacken” kunde man kalla det. Men det kändes som den saken var ur världen när ”Iceman” Sigurdarson, med 1:34 kvar sköt i iskalla 75-72.

 

Sedan kom Nässjös sista forcering. Och den var inte att leka med. Mantas Griskenas, som vann Kvartsfinal 2 åt Nässjö på slutsignalen, satte både 77-75 och 79-77. De senare poängen med endast åtta sekunder på matchuret. Sedan sänkte Aleksa Solevic 81-80 fyra sekunder senare. Men närmare än så kom inte Nässjö med sin plan att stjäla match 3. ”Iceman” kunde fastställa slutresultatet till 83-80 i slutsekunden. Därmed står det 2-1 i matcher till Borås Basket. Kvartsfinal 4 spelas på tisdag i Nässjö (vill du åka med dit så finns information om supporterresa här).

 

Efter: Kvartsfinal 3, med Simon Gunnarsson

 

Borås Basket-KFUM Nässjö, Kvartsfinal 3: 83-80 (22-12, 25-24, 18-12, 18-32). 

 

Poänggörare Borås: Christian Maråker 24, Jakob Sigurdarson 17, Mike Palm 11, Adama Darboe 11, Toni Vitali 8, Ronnie Boggs 6, Simon Gunnarsson 4, Fredrik Andersson 2.

 

Poänggörare Nässjö: Filip Djuran 23, Mantas Griskenas 15, Dartaye Ruffin 13, Aleksa Solevic 10, Abdou Medjedoub 6, Kristian Heder Ternell 5, Jonathan Peleg 5, Karim Wazzi 3.

 

Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Dangar Productions. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se.