Stort steg framåt men ändå 0-2 i matcher

Efter överkörningen i Semifinal 1 kändes det som ett helt annat Borås Basket som kom till Täljehallen för Semifinal 2. Fredrik Andersson satte tonen, Adama Darboe och Jakob ”Iceman” Sigurdarson sköt i poängen och Mike Palm gav Borås chansen att vinna. Men i fjärde perioden kom tappet som avgjorde matchen till Södertäljes fördel. Trots poängtempo i västgötasmak så var det Kings som vann, 101-92, och nu har ledningen med 2-0 i matchserien. 

 

Borås Basket skaffade sig en bra mycket bättre start i Semifinal 2 än man fick i Semifinal 1. Fredrik Andersson dunkade i 4-8 efter 3:47. Toni Vitali, som var grym matchen igenom, hookade i 4-10 innan Södertälje hann få koll på sitt spel. Fem minuter in i perioden var dock Kings ikapp, 10-10.

 

Sedan startade ”trepoängskriget”. Fredrik Andersson satte agendan från långdistans. Södertäljes Skyler Bowlin följde samma exempel. Sedan Adama Darboe, Bowlin igen och så tillslut Christopher Czerapowicz. Efter detta ledde Kings med 19-16. Båda lagen fortsatte sedan att skjuta förträffligt (Kings 71% och Borås 65%) och det stod 28-27 efter en period. Ett poängtempo i Borås Baskets smak.  

 

I den andra perioden inledde Södertälje vaket. Borås bytta ganska omgående från man-man till zon-försvar. Men det hjälpte inte mycket och Kings kunde pressa fram en frustrations-timeout från gästerna via en run på 11-2. Under resten av halvleken ökade Södertälje på sin skottprocent, medan Borås sänkte sin. Med tre och en halv minut kvar hade hemmaledningen svällt till 14 poäng. Då sänkte Mike Palm en trea, varpå Vedran Bosnic på Kings-bänken genast tog timeout. 

 

Fredrik Andersson visade vägen med mycket vilja i slutet av andra perioden, Adama Darboe sköt i en skönt trea och när Christian Maråker satte en tuff tvåa med 42 sekunder kvar så hade Borås momentum både framåt och bakåt. Jakob ”Iceman” Sigurdarson avslutade halvleken genom att sätta 56-49 på buzzern (att jämföra med halvtidssiffrorna 49-24 i Semifinal 1). 

 

Bra försvarsspel och två raka treor från Darboes händer gjorde kvickt ställningen 58-56. En teknisk foul på Bowlin och två ytterligare poäng av Darboe gjorde att Borås plötsligt var uppe i ledning, 58-59. När Andersson sedan tippade i 58-61 tre minuter in i perioden så var coach Bosnic mer eller mindre tvingad att kalla timeout.

 

Men Borås fortsatte superinspirerat och hade 60-66 efter halva den tredje perioden. Här klev Mike Palm fram och spelade stor slutspelsbasket, med allt vad det innebär [utom dunkar]. Toni Vitali däremot, dunkade i 67-76 med 90 sekunder kvar av tredje och det kändes nog rätt bra på Borås Baskets bänk just då. Hade det inte varit för två väldigt olyckliga fouls mot Kings trepoängsskyttar [Dino Pita och Toni Bizaca] så hade Borås ledning varit nio poäng inför den fjärde perioden. Nu stod det istället 75-80 och det var högst ovisst. 

 

Kings öppnade slutakten starkt. Drygt två minuter in i fjärde perioden stod det 81-82 och Pat Ryan var så pressad att han måste ta timeout. Minuten senare sköt Bowlin Södertälje till ledning med en trepoängare. Sedan gick utvecklingen Kings väg. 89-88 stod det med fyra kvar. 92-88 med tre minuter kvar. När Czerapowicz dunkade i 94-88 med 2:46 kvar såg det illa ut för Borås. En timeout var nödvändig och kallades. Men marginalen som Kings hade skaffat sig visade sig fullt tillräcklig och Borås förlorade matchen, 101-92.

 

Nu står det 2-0 till Södertälje i matchserien [bäst av sju] inför semifinalerna 3 och 4, som ska spelas i Boråshallen på tisdag och fredag i nästa vecka. 

 

Södertälje Kings-Borås Basket, Semifinal 2: 101-92 (28-27, 28-22, 19-31, 26-12). 

 

Poänggörare Kings: Christopher Czerapowicz 22, Skyler Bowlin 21, Toni Bizaca 16, Dino Pita 15, Davis Lejasmeiers 12, Aaron Anderson 8, Adam Ramstedt 3.

 

Poänggörare Borås: Adama Darboe 23, Toni Vitali 19, Jakob Sigurdarson 17, Mike Palm 11, Christian Maråker 10, Fredrik Andersson 7, Ronnie Boggs 5

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se.