Kamp in i slutsekunderna när Borås Baskets säsong tog slut

Borås Basket gjorde en riktigt bra Semifinal 5 och hade ledningen under större delen av matchen. Men mot Södertälje kan man aldrig vara säker och med endast 37,4 sekunder kvar tog mästarlaget över ledningen och kunde vinna med 73-71. Därmed är semifinalserien avgjord. Kings avancerar till final efter totalt 4-1 i matcher. 

 

Borås Baskets lagkapten Adama Darboe satte matchens första skott – en trepoängare. Sedan var det hans lag som hade det poängmässiga kommandot. 6-9 stod det efter fem minuter. Med 2:35 kvar av första perioden var Borås uppe i 8-14 och Kings ville samtala kring sina problem. Om man lyckades bättre efter timeouten är svårt att säga, men perioden slutade 10-18 till Borås Basket. 

 

I den andra perioden började Borås åter bra. När Darboe spelade fram Ronnie Boggs under korgen och denne lade i 15-22 så verkade basket ganska simpelt. Sedan tappade Borås plötsligt flytet. Framför allt i försvaret. Med 5:43 kvar av perioden sänkte Dino Pita fyrapoängsspel (till 21-22) för Södertälje. En minut senare sköt Pita i en trea till 26-24. Då var det darrigt hos Borås Basket och headcoach Pat Ryan valde att ta timeout. Efter denna var Borås uppe vid 26-26, 28-28 och 30-30, innan man återtog ledningen, 30-32, med 1:10 kvar av andra perioden. Den ledningen stod sig halvleken ut.  

 

I den tredje perioden var det åter igen Borås som inledde bäst. Zonförsvaret fungerade och som mest ledde gästerna med 34-41. Men sedan lyckades Kings få till en antal stops i rad, samtidigt som man satte skotten i anfallen. Med 5:47 kvar så var det likaläge igen, 41-41. Borås ville ha timeout och kallade en. 

 

Efter timeouten lirade Christian Maråker fram Toni Vitali till ett and-one-spel och Ronnie Boggs höll sig framme och stoppade i poäng via en offensiv retur. Vips så stod det 41-46 och det var Kings tur att kalla timeout. 

 

Boggs dunkade  i 43-49 och Darboe satte en trea till 45-52. Skyler Bowlin stod sedan på exakt rätt ställe vid en offensiv retur och fastställde till 47-52 med en period kvar. 

 

47-54 dunkades i av Simon Gunnarsson. Men i samma läge skadade han sig. Gunnarsson dunkade med en sådan fart att han inte lyckades hålla sig kvar i ringen, föll och landade på axeln istället för på fötterna. Gunnarsson tvingades utgå direkt. 

 

I Gunnarssons frånvaro vaknade Maråker till. Fyra raka Maråker-poäng ledde Borås till 52-60. Men två Toni Bizaca-treor senare och med bara fem minuter kvar så hade Kings kapat Borås försprång till 60-62.

 

Borås spelade dock kyligt. Väntade, väntade och väntade. Tillslut fick man bollen till Darboe i rätt läge. Darboe satte trean som gav Borås 60-65 med 3:23 kvar. Vitali satte sedan en trea till 62-68. Borås hade bra flyt och hade det inte varit för Skyler Bowlin så hade matchen nog avgjorts här någonstans. Men Bowlin ville annat och fick i en trea till 65-68 med två minuter kvar.

 

Jakob ”Iceman” Sigurdarson, som Kings hade bestämt sig för att plocka bort totalt med sitt innanför-skjortan-försvar, var mannen som drog i 65-71, via en trea. Sedan var det åter Bowlin som visade upp sig. 68-71 kom genom en trepoängare från honom.

 

Sedan dömdes en osportslig foul på Borås Basket och Davis Lejasmeiers fixade 70-71 på straffkast. Samme Lejasmeiers stoppade i 72-71 efter en Kings-timeout. Då återstod 37,4 sekunder och Borås tog timeout. Borås foulade Bowlin, som satte ett av två kast till 73-71, med 12 sekunder kvar. Pat Ryan tog på nytt timeout.  

 

Kings hade en foul att ge och utnyttjade det. 8,6 sekunder återstod vid Borås sista anfall. ”Iceman” fick chansen. Men tufft uppvaktad missade han och så var Borås Baskets säsong över. Södertälje vann matchen med 73-71 och semifinalserien med 4-1 i matcher. 

 

Södertälje Kings-Borås Basket, Semifinal 5:  73-71 (10-18, 20-14, 17-20, 26-19).

 

Poänggörare Kings: Skyler Bowlin 21, Toni Bizaca 15, Dino Pita 14, Davis Lejasmeiers 13, Mike Jospeh 6, Aaron Anderson 2, Christopher Czerapowicz 2. 

 

Poänggörare Borås: Adama Darboe 16, Toni Vitali 12, Christian Maråker 12, Ronnie Boggs 10, Fredrik Andersson 7, Jakob Sigurdarson 5, Mike Palm 5, Simon Gunnarsson 4. 

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/jpixfoto.se.