Tidigt möte med mästarna

Redan i den tredje matchen för säsongen – den första på bortaplan – är det dags för Borås Basket att ställas mot de regerande mästarna Södertälje Kings. Naturligtvis en rejäl utmaning för coacherna Karlsson & Carlssons unga skapelse. 

 

Södertälje Kings har vunnit fyra raka SM-titlar. Man vann även i säsongens hemmapremiär. Men i senaste matchen kom en förlust. Borta mot överlyckliga BC Luleå. Att möta ett Kings-lag i gungning, direkt efter en förlust, måste vara bra för Borås Basket? Eller är det precis tvärt om? Frågan är om Södertälje någonsin har förlorat två matcher i rad? Har dom det? Ja, faktiskt. Det hände senast i början av december 2015. Då åkte Kings på två raka nederlag. Först mot Nässjö med tio poängs marginal. Sedan blev det storförlust, 90-49 mot Uppsala, innan laget repade sig och promenerade hem 16 raka vinster. 

 

Hur resonerar ni kring detta Henrik Carlsson?

-Vi vet att Södertälje kommer att vara redo, som vanligt. Vi vet att det kommer att bli jättetufft att vinna i Täljehallen. Att de förlorade senaste matchen tror jag bara är till deras fördel. De kommer att vara mer taggade. Men vi fokuserar inte på det, utan på vårt eget spel, säger assisterande coachen Henrik Carlsson. 

 

Fyra raka SM-guld bär ju oundvikligt med sig en massa respekt. Kan det vara en fördel för Borås Basket att du och Jonte Karlsson är två nya coacher och ni har hela sex nya spelare i laget?

-Efter några år så brukar andra lag ha lärt sig vad man vill göra, hur man vill spela, vilka spelare som är tongivande – hela spelfilosofin. Nu är det en hel del nytt med mig och Jonte så det kan nog vara till vår fördel. Södertälje gör det bra och har gjort det under många år. Det är fortfarande inte någon som riktigt har listat ut hur man stoppar dem, säger coach Carlsson.  

 

Vilken spelare är ert enskilt största problem inför matchen?

-Toni Bizaca. Han är deras nyckel offensivt. Speciellt när han är på spelhumör, vilket han ofta är. Mot Bizaca har vi försvarare som kanske inte har mött honom innan. De kanske inte känner till hans oortodoxa stil men vi ska göra vårt bästa för att få dem att förstå den, lovar Carlsson. 

 

Vilken är Borås Baskets största fördel i matchupen mot Kings?

-Det känns som att vi är lite mer atletiska än Södertälje, med Trayvonn [Wright], Shaq [Hines], Fredrik [Andersson]… De är väldigt allsidiga spelare defensivt och alla är runt två meter långa. Det har väl Borås inte riktigt haft de senaste åren. Jag hoppas att det kan ställa till lite problem för Södertälje, avslutar Carlsson. 

 

Södertälje Kings-Borås Basket spelas i Täljehallen, lördagen den 15 oktober klockan 17:04. Vill du se matchen på distans så gör du det lätt via Basketsverige.TV, med sändningsstart 16:55. På Basketsverige.TV kan du välja mellan att köpa enstaka matcher (PPV), månadsabonnemang eller säsongskort.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.