Tät fajt i Täljehallen

Borås Basket kom till Täljehallen fulla av respekt för de senaste fyra säsongernas svenska mästare. Kanske lite för mycket respekt till och med. Gästerna hamnade snabbt i underläge med ganska stora siffror och tvingades jaga ikapp. Men med fyra minuter kvar av matchen tog Borås sin första ledning och hade läge att vinna. Tillslut var det dock Kings som gick segrande ur striden, 77-72.

 

En spelare som assisterande coachen Henrik Carlsson varnade för inför matchen var Toni Bizaca. Han visade sig vara på spelhumör denna lördagseftermiddag och gjorde tio poäng under de inledande 6:40. Då ledde Södertälje med 15-7. När tio minuter hade passerat var hemmaledningen uppe i 22-12.  

 

-I första kvarten var vi inte med. Vi brukar inte släppa in 22 poäng på en period, menar Borås headcoach Jonte Karlsson.  

 

Vid 32-15, när 6:15 återstod av den andra perioden, kallade Borås headcoach Jonte Karlsson desperat till sin andra timeout. Borås bytte till zon-försvar och kapade raskt till 35-26.

 

-Vi gjorde defensiva justeringar som fungerade bra mot Södertälje, säger coach Karlsson.

 

40-30 stod det i halvtid. Borås var lite på gång, men behövde bromsa Bizaca. Kroaten stoppade i 21 poäng under matchens första halva.  

 

-Det här var vår bästa första halvlek de senaste 4-5 matcherna. Ändå har vi inte hittat våra roller ännu, säger Kings headcoach Vedran Bosnic.

 

Borås reducerade tidigt i den tredje perioden till 44-39. Vidare till 50-46 innan det landade på 52-46 inför den fjärde perioden.

 

-Vi kontrollerade ingenting i den andra halvleken. Borås var väldigt aggressiva och vi borde ha avslutat matchen mycket lättare. Vi tar med oss att vi kontrollerade och vann returtagningen, säger coach Bosnic.   

 

Tanel Kurbas och Valter Lindström såg till att Kings ökade på sin ledning i början av fjärde. Sedan klev Fredrik Andersson och Jakob ”Iceman” Sigurdsarson fram och sköt i skott på skott fram till 65-63 och timeout från Södertälje. Då återstod 4:41.

 

Med 4:02 kvar var det Shaq Hines som satte trean till 65-66 – Borås första ledning i matchen. När 52 sekunder återstod sänkte James Washington två straffkast för gästerna, till 73-72. Sedan hade Borås tyvärr otur med bedömningen av en osportslig foul när Sigurdarson gick för block på Nick Spires. I och med att coach Karlsson fick en teknisk foul i samma veva så avgjordes matchen där och Kings kunde vinna med 77-72.  

 

-Jag säger inget om domarna, vi har inga ursäkter. Jag är mest glad och lycklig att jag har fått en teknisk foul utan att säga något för första gången i min karriär. Vi tar med oss att vi kan spela med mästarna, avslutar coach Karlsson.  

 

Highlights.

 

Södertälje Kings-Borås Basket: 77-72 (22-11, 18-18, 12-16, 25-26).

 

Poänggörare Kings: Toni Bizaca 28, Davis Leijasmeiers 13, Tanel Kurbas 9, Nick Spires 8, Valter Lindström 8, Delvon Johnson 6, Tylor Ongwae 5.

 

Poänggörare Borås: James Washington 20, Jakob Sigurdarson 15, Trayvonn Wright 12, Shaq Hines 11, Fredrik Andersson 8, Christian Maråker 2, Mike Palm 2, Johannes Hidirsah 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.