Malbas första seger kom mot Borås

Det gick inte enligt plan för Borås Basket på fredagskvällen i Malmö. Efter en tuff, hård och intensiv match så stod Malbas som segrare. För första gången den här säsongen. Hemmalagets segersiffror skrevs till 78-75. 

 

Att det stod 2-13 efter 3:46 av första perioden gjorde att Malbas-coachen Henrik Svensson var mer eller mindre tvingad till en tidig första timeout. Sedan kom Lasse Elbaeck och Adrian Rodgers igång med poängproduktionen för hemmalaget. Vid 12-13, med 3:21 kvar av perioden var det vikarierande headcoachen Henrik Carlsson som kände sig manad att kalla till 60 sekunders rådslag på bänken. Knappa minuten senare tog Malbas sin första ledning och det var få saker som verkade flyta för Borås Basket. Fredrik Andersson stängde dock perioden med en lång tvåa på signalen. Den betydde 19-21 efter tio minuter.  

 

-Vi kom in med exakt den intensitet vi ville ha. Vi satte hög press i försvaret och det kändes som vi satte tonen där. Men helt plötsligt tappade vi och Malbas var det aggressivare laget, kommenterade vikarierande headcoachen Henrik Carlsson.  

 

I den andra perioden ödslade hemmalaget ingen tid och gav sig ut på en run på 11-0 under de första två och en halv minuterna. Gästernas andra timeout var ett faktum redan vid 7:22. Borås hade svårt att bromsa Rodgers, som var uppe i 14 poäng efter 20 minuter. Matchen ledde Malbas med 41-37. 

 

-I andra perioden kom vi ut väldigt passiva. Både defensivt och offensivt. Malbas tilläts göra de saker de ville i anfall, sa coach Carlsson.  

 

När David Terins, med 2:09 kvar av tredje perioden tippade i 55-45 för Malbas, så klarade coach Carlsson inte längre av att se på. Han kallade timeout i hopp om en förändrad matchbild. Det fick han delvis. Borås kapade, bland annat genom en trea och en dunk av Trayvonn Wright, till 57-54 med en period kvar att spela. 

 

-Här såg det bättre ut. Vi pressade lite, tog några steals och Malbas blev nog lite stressade. Vi fick igång aggressiviteten som vi behöver när vi är lite mindre [utan Christian Maråker och Simon Gunnarsson].

 

Men tre minuter in i fjärde perioden var hemmalagets ledning åter tvåsiffrig. Med 4:48 på klockan klev Jakob ”Iceman” Sigurdarson fram och drog i en trea till 66-62. Men närmare än så kom Borås inte förrän endast 8 sekunder återstod. 76-73 stod det då. 78-75 slutade drabbningen, efter viss dramatik. 

 

-Spelarna ska ha beröm för att de verkligen aldrig ger upp. De skaffade oss chansen att komma tillbaka. Men det är klart att vi som helhet underpresterar idag, sammanfattar coach Carlsson. 

 

Matchen coachades, för Borås Baskets del, av Henrik Carlsson. Detta eftersom ordinarie headcoachen Jonte Karlsson befann sig i Södertälje för att genomgå en planerad läkarundersökning. 

 

Highlights

 

Malbas-Borås Basket: 78-75 (19-21, 22-16, 16-17, 21-21).

 

Poänggörare Malbas: Adrian Rodgers 25, Fredrik Larsson 15, Jake Zuilhof 11, Sebastian Åris 10, Jordan Peltier 7, Lasse Elbaeck 6, David Terins 4.  

 

Poänggörare Borås: James Washington 27, Jakob Sigurdarson 14, Trayvonn Wright 13, Shaquille Hines 8, Mike Palm 6, Fredrik Andersson 5, Daniel Thuresson 2. 

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Isabelle Grönbek.