Borås besegrade mästarna

Borås Borås-Södertälje Kings var säsongens mest ”hypade” match i Boråshallen. Publiken var också höstens största till antalet (1660). Och när allt drog igång var det verkligen inget fel på varken underhållning eller dramatik. Fajten svängde fram och tillbaka tills Borås tog kontrollen för gott i matchens slutskede och kunde vinna med tydliga 86-76.

 

Matchen började bra för Borås Basket. Laget fick fart i anfallen och sänkte några energigivande trepoängare. Men mot slutet av perioden tappade Borås momentum. Lite oroväckande var att Södertäljes superstar Toni Bizaca också fick en bra start på matchen.

 

Borås ledde ett tag matchen med 22-18. Men därifrån var det Kings för hela slanten. Gästerna ångade på till 22-35 och det kändes lite skakigt och oroligt.

 

I den andra perioden kom Emil Lundstedt in och gjorde ett riktigt bra byte. Han gav laget energi, bl.a. genom att sänka två väldigt viktiga treor. Efter att matchen stod och vägde vid 38-38 så gjorde Borås 13-1. Jakob ”Iceman” Sigurdarson satte här en trea och en tuff tvåa. Något som verkligen gav medvind när lagen gick till halvtidspaus.

 

Borås Basket höll ledningen i tredje perioden. Sedan utbytte lagen poäng och ”stops”. Varken Borås eller Södertälje gjorde något egentligen ryck. Därmed var det hemmalaget som ledde [med elva poäng] inför fjärde perioden. Shaq Hines och Simon Gunnarsson turades om att bromsa Bizaca och båda lyckades gjorde det bra. Men det kändes aldrig särskilt tryggt med tanke på den korta rotationen och tröttheten som började göra sig påmind.  

 

Borås Tappade lite direkt i början av fjärde. Två raka treor, från Thomas Massamba och Tanel Kurbas, gjorde ställningen till 67-62. Tröttheten hos Borås gjorde att laget blev mer stillastående i anfallsspelet. Kings tog bort James Washington effektivt och gick ikapp och till och med förbi en kort stund. Borås svarade med att pumpa bollar in till Mike Palm på ”lowpost”. Tillslut gick det vägen och Borås besegrade rättvist mästarna med 86-76.  

 

-Vi hade ingen press på oss. Vi saknade några spelare och hade mästarna på besök. Vi ville spela hårt och göra vårt bästa. Vi ville attackera och försöka hålla högt tempo hela matchen. Vi saknade ett par storkillar så det var min tur att ”vrida tillbaka klockan” några år och spela lite fler minuter. Men förhoppningsvis har vi alla tillbaka snart och då blir vi ännu starkare, sammanfattade 37-årige Borås-centern Mike Palm.

 

-Södertälje Kings har vunnit ligan fyra år i rad. Vi spelar ute i Europa. Vi får ingen respekt idag. Vi får ingen respekt. Jag är landslagsspelare. Jag klagar inte. Jag vill också bli respekterad på det där sättet. Okej? Det är allt jag har att säga, sa Kings-guarden Thomas Massamba på presskonferensen.

 

Highlights.

 

Borås Basket-Södertälje Kings: 86-76 (22-23, 29-16, 16-17, 19-20).

 

Poänggörare Borås: Mike Palm 24, James Washington 22, Shaquille Hines 16, Jakob Sigurdarson 13, Emil Lundstedt 6, Simon Gunnarsson 5.

 

Poänggörare Jämtland: Toni Bizaca 23, Nick Spires 15, Thomas Massamba 9, Tylor Ongwae 8, Delvon Johnson 6, Valter Lindström 6, Tanel Kurbas 6, Davis Leijasmeiers 3.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.