Borås gick på en nit i Östersund

Basketligans fyra, Borås Basket, lyckades inte besegra sexan, Jämtland Basket, i Östersunds Sporthall på tisdagskvällen. Även om lagen var helt jämna, 82-82, med 2:26 kvar att spela, så visade sig hemmalaget strået vassare i ”crunch time”. Jämtland vann matchen med 90-84 och därmed föll Borås en placering i tabellen.

 

Efter en skjutglad första period i ”Nya tegeltemplet” i Östersund ledde Borås Basket över Jämtland Basket med 20-28. Både Shaquille Hines och James Washington var hundraprocentiga från trepoängslinjen och laget satte totalt fyra av sex från långdistans.

 

När Jämtlands Mike Bruesewitz satte 29-30 via en layup efter 3:40 av den andra perioden kallade Borås sin första timeout. Men den hjälpte inte mycket. Hemmalaget gick ikapp och förbi med fyra minuter kvar av halvleken. Inför tredje perioden var det Jämtland som hade ett mingrepp (44-42) om matchen. Hemmatrion Jaan Puidet, Jabril Durham och Mike Bruesewitz hade så långt stoppat i tio poäng vardera.

 

Två och en halv minut in i tredje perioden hade Jämtland ryckt ifrån ytterligare och hade 54-46 när Borås-coachen Jonte Karlsson tog halvlekens första timeout. Det hann dock bli hela 60-46 till jämtarna innan Mike Palm tillfälligt kunde stoppa blödningen genom att sätta en layup.

 

I Borås Basket kändes det kaosartat och som att ingen visste vem som styrde eller vad man ville göra på planen. Med en period kvar att spela stod det 73-64.

 

Gästerna bytte till zonförsvar direkt från starten av den fjärde perioden och gjorde omedelbart 0-5. Bland annat tack vare en trepoängare från Emil Lundstedt. Trayvonn Wright hade strax senare en mäktig returdunk till 75-73. När Palm sedan satte 77-75, med 5:39 kvar, kändes det som att något kanske var på gång för Borås…

 

Samme Palm fixade kvitteringen, 82-82, när 2:26 återstod. Men därifrån producerade Jämtland fyra obesvarade poäng och hade 86-82 med 43 sekunder kvar av matchen. Borås mäktade inte med att komma ikapp igen och fick se sig besegrade för andra matchen i rad (båda på bortaplan). Slutresultatet blev 90-84.

 

Jämtland Basket-Borås Basket: 90-84 (20-28, 24-14, 29-22, 17-20).

 

Poänggörare Jämtland: Jaan Pudiet 24, Mike Bruesewitz 21, Jabril Durham 18, Niklas Larsson 10, Gustav Hansson 10, Anton Kobylak-Berglund 3, Samuel Berkelund 2, Preston Purifoy 2.

 

Poänggörare Borås: James Washington 23, Shaquille Hines 21, Mike Palm 16, Trayvonn Wright 10, Jakob Sigurdarson 6, Emil Lundstedt 3, Fredrik Andersson 3, John Brändmark 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.