Borås revanscherade sig ordentligt

Borås Basket startade Nyårsmatchen mot Malbas med nykomponerade svensk-isländska femman Maråker/Andersson/Sigurdarson/Brändmark/Gunnarsson. Det blev succé direkt och västgötarna tittade aldrig i backspegeln. Matchen var definitivt avgjord redan efter tre perioder och Borås cruisade till 77-49 efter 40 minuter.   

 

19-årige John Brändmark fick spela från start för första gången (i Basketligan). Dessutom som pointguard, en position som Brändmark totalt sett inte har mycket erfarenhet från. Men 17-12 efter nio minuter och en timeout från Malbas visade att den unge boråsprodukten hade lyckats skaffa sig en bra start. Men han hade såklart god hjälp från resten av laget. Trayvonn Wright gav en liten gnista från bänken med framspelningar och poäng fram till 21-12 efter en period. 

Emil Lundstedt fick komma in tidigt och spelade lysande ihop med Brändmark och Fredrik Andersson. Tillsammans lekte de Borås Basket fram till 32-14. Borås defense, ledd med exempel av Simon Gunnarsson, fungerade utmärkt och i halvtid kunde publiken och hemmalaget njuta av en ledning på 42-19.

Borås spelade ut i den tredje perioden och hade 52-23 efter fyra minuter, då Malbas kallade timeout. ”The Fredder” Andersson och ”Big Thor” Maråker låg bakom mycket och 63-31 efter tre perioder skvallrade om en avgjord fajt. Efter 40 minuter var siffrorna 77-49 och Borås Basket hade vunnit sin andra raka match. 

 

-Jag tycker vi spelade bra. Vi kämpade på. Det gick inte för oss men vi kämpade in i slutet, sa Malbas-spelaren Marko Marinkovic.

 

-Först och främst defensivt gör vi det bra hela matchen. Bra och stabil laginsats. Många var bra idag, sa Borås-spelaren John Brändmark.

 

-Grabbarna försökte följa gameplan och gjorde det helt okej. Men under korgarna var vi alldeles för veka och alldeles för mesiga. Det borde vi gjort bättre och blev totalt ”overpowered”, tyckte Malbas-coachen Henrik Svensson.

 

-Det är roligt att få prova med John Brändmark, som är ung (97:a), och låta honom starta som pointguard i slutspelslag. Jag tror inte det har hänt förut. Han lär sig och blir starkare varje dag. Det har vi nytta av i framtiden, sa Borås headcoach Jonte Karlsson.  

 

-Intensiteten märks i vår offensiva returtagning där faktiskt alla våra spelare tog minst en offensiv retur. Det tror jag faktiskt aldrig jag har varit med om, avslutade Jonte Karlsson.

 

Highlights.

 

Borås Basket-Malbas: 77-49 (21-12, 21-7, 21-12, 14-18).

 

Poänggörare Borås: Christian Maråker 21, Fredrik Andersson 16, Jakob Sigurdarson 11, Simon Gunnarsson 11, Emil Lundstedt 8, Trayvonn Wright 4, John Brändmark 2, Mike Palm 2, Johannes Hidirsah 2.

 

Poänggörare Malbas: Sebastian Åris 14, Marko Marinkovic 10, Fredrik Larsson 9, Jordan Peltier

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.