Borås från sin bästa sida

Borås Basket visade ingen pardon i fredagskvällens bortamatch mot Malbas. Fem spelare noterades för tvåsiffriga poäng i en laginsats som började på den defensiva planhalvan. Malbas kunde inte matcha Borås i någon aspekt av spelet och då blev siffrorna hela 57-88 tillslut.

 

 

Det var ett ruggigt taggat Borås Basket som klev ut på parketten i Heleneholms sporthall på fredagskvällen. Försvaret var fokuserat och man hade inga större problem med Malbas zon på vägen fram till 8-18 efter fem och en halv minut.

 

 

Med Fredrik Andersson som pointguard, Christian Maråker som spelfördelare från både high- och lowpost och Trayvonn Wright & Co som kraschade de offensiva returerna, ångade gästerna på till 8-25 innan Malbas mäktade med att svara. Egentligen var det bara i periodens allra sista anfall som Borås lyckades mindre bra. Efter tio minuter ledde Borås Basket med 18-32. Nu gällde det bara att behålla tändning och fokus.

 

 

Malbas hade inte mycket att sätta emot i den andra perioden heller. Borås kunde göra poäng både genom att springa och genom att ta offensiva returer. När det stod 22-42 kallade Malbas-coachen Henrik Svensson sin andra timeout. Då återstod sex och en halv minut av perioden. När halva matchen var spelad var ställningen 29-51.

 

 

I början av den andra halvleken lyckades Malbas bromsa Borås anfallstempo rätt effektivt. Halvvägs in i tredje perioden hade hemmalaget kapat underläget till 15 poäng. Malbas vann perioden, men inte med mer än tre poäng och inför den fjärde perioden ledde Borås med 45-64.

 

 

Där satte västgötarna in den kraft som behövdes. Man rann ifrån och vann den sista perioden med 12-24 och tillslut matchen med tydliga 57-88.

 

 

-Vi spelade med fart ikväll och det gladde mig. Vi sprang, flyttade bollen och attackerade. Då är vi svåra att spela mot. När vi dessutom spelar försvar och tar returer, som vi gjorde ikväll, så blir det kul. Kanske var det allra roligast för Trayvonn Wright, som kommer mer och mer till sin rätt. Men det som gör att vi inte tillhör de bästa lagen än är att vi inte klarar av att hålla farten. Vi kom ut i andra halvlek och blev passiva mot Malbas press. Spelarna hittade dock tillbaka. Jakob Sigurdarsons trea blev startskottet. Och då kunde vi spela med fler spelare, vilket vi vill göra, säger en lättad Jonte Karlsson.

 

 

Malbas-Borås Basket: 57-88 (18-32, 11-19, 16-13, 12-24).

 

 

Poänggörare Malbas: Adrian Rodgers 21, Lasse Elbaeck 16, Jordan Peltier 8, Marko Marinkovic 4, David Terins 4, Stefan Alavuk 3, Sebastian Åris 1.

 

 

Poänggörare Borås: Trayvonn Wright 21, Shaquille Hines 16, Fredrik Andersson 13, Jakob Sigurdarson 12, Simon Gunnarsson 11, Christian Maråker 8, Mike Palm 4, Emil Lundstedt 3.

 

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Mattias Björlevik.