Vilken helg och vilken resa detta års RM blev för P02

Killarnas eviga tro på sig själva och varandra är något som många proffslag borde se upp till.
Inför helgen var utmaningen klar, de 3 högsta rankade lagen i Sverige inför året AIK, Hammarby och Norrköping som vi skulle möta. Bland dessa lag var första utmaningen AIK som hade slagit oss med 62 poäng för bara 4 månader sen i omgång ett. AIK är disciplinerade, starka och spelar snabbt och är väldigt duktiga på att använda andra lagets misstag till deras fördel. Vår game plan var att minska misstagen och spela kontrollerad och det lyckas vi göra för det mesta. Efter första perioden ligger vi under med 2 och AIK är tydligt skakade, matchen pendlar ett tag och vi är nära vändningen flera gångar men AIKs otroliga jobb på de offensiva returerna och deras omställningsspel blir för mycket till slut och matchen slutar 61-75 till AIK. Fortfarande ett väldigt starkt resultat med tanke på resultatet från omgång ett, men killarna ville vinna och det var tydligt vi kände fortfarande i 5 mot 5 var vi starkast men gjorde för mycket misstag och det går inte mot en sådan motståndare.

Nästa dag vaknar vi med energi och taggade till tänderna för idag var det dags att möte obesegrade Hammarby, vid scoutingen på hotellet pratar vi igenom game planen som är att tvinga deras duktiga 2-meters spelare att göra tuffa poäng och inte dubbla honom som många andra lag hade gjort för han var en jätteduktig passare och killarna runt honom rör sig jättebra utan boll. Vid uppkast är vi mer taggade än någonsin men det hjälper tyvärr inte, 16-2 till Hammarby efter 5 min och båda mina time outs redan förbrukade. Men som så många gångar innan börjar killarna jobbar sig sakta men säkert in i matchen, 12 poängs underläge vid halvlek och skyttet har inte riktigt kommit igång men det skulle det bli ändring på. Vi startar andra halvlek stekheta, 3:a efter 3:a och plötsligt är det en 2 poängsmatch och Hammarby måste ta timeout. Det är tydligt att Hammarby är lite chockade och spelar mer avvaktande men vårt självförtroende bara växer och växer och vi kommer upp till en 8 poängs ledning. Med 1:30 kvar tar Hammarby bollen och när deras 2 meters kille ska lägga i bollen så smäller det i plankan! Gidde hade jagat ner honom från halvplan och blockar bollen i plankan så hårt att hela hallen skakar och det sätter minst sagt punkt för denna match och det slutar 66-59 till oss. Plötsligt lever hoppet om Final Four med vinst mot Norrköping och rätt resultat i den andra matchen är vi vidare.

Norrköpings matchen visar både hur långt vi har kommit och hur långt vi har kvar, vi inleder matchen med 15-0 och då tycker vi matchen är slut och Norrköping svarar med en 13-0 run. Men killarna samlar ihop sig och drar så småningom iväg och vinner med 73-40 mot ett Norrköping som saknade stora pjäser i truppen men ger sig aldrig och det ska de ha en stor eloge för.

Vilken upplevelse och lärdom som denna resa har gett oss både som spelare och som coacher. Självklart ska ni få höra lite om killarnas prestationer med 😉 Wille är en magiker hela helgen, ingen kan ta bollen från honom och han blandar scoreing med grymt passningsspel. Gidde tar retur efter retur och gör de tuffa poängen när vi som mest behöver det (blockar med). Gaston är överallt på plan och tvingar alla andra att spela med samma intensitet som honom. Rasse är återigen het från 3 poängslinjen, så het att alla 3 lag till slut får punktmarkera honom. Dagge är en försvarsdemon som alltid tar den tuffaste uppgiften och gör deras liv ett helvete. Eken är suverän i det defensiva och plockar bort Hammarbys 2-meters kille så att han helt försvinner från matchbilden när Eken är på plan. Hugo spelar på båda sidorna av bollen med ett nytt lugn och sätter tung 3:a efter tung 3:a. Timpa visar återigen att försöka ta sig förbi honom är på egen risk. Oskar tar varenda retur som går på beställning. Vincent följer alltid gameplan till perfektion och sätter en av de viktigaste skotten på hela helgen mot Hammarby. Emil tvingar sin gubbe till riktningsförändring efter riktningsförändring och både skapar och tar rätt lägen i anfall. Sampa vår eviga krigare bidrar med energi överallt i alla byten och hitta verkligen formen mot Norrköping. Simon är en gigantisk faktor till den otroliga lagkemin som ständigt strålar från bänken. Och vi får inte glömma de underbara föräldrar, syskon och vänner som stöttade både på plats och de som följde hemifrån. Ni gör det till en underbar upplevelse varje gång vi är iväg.

I slutändan förlorade AIK med 2 p mot Hammarby och vi hade behövt en vinst för att gå vidare, små marginaler men det är spelets regler.

Vilken resa detta har varit, vi som coacher kan inte vara mer stolta än vad vi är. Tack alla som har varit involverade för att ni har gjort året oförglömlig för både coacher och spelare. Ett stort tack till denna grupp spelare som är en fröjd att få jobba med, killarna ni har gett mig glädjen tillbaka i basketen och det är jag evigt tacksam för! Men detta är bara början, vi jobbar vidare mot våra mål och detta är bara första steget. Som vi sa så många gångar under helgen ”We didn’t come up here just to show up” och nu vet de andra lagen det med.

Många varma basket hälsningar

Coach James & Coach Marko