Returen i Körmend

Ikväll är det ”win or go home” för Borås Basket. Eller snarare ”win by 18 or go home”. Egis Körmend slog Borås med 17 poäng i Boråshallen i torsdags. ”Kan vi sätta press på dem, komma in i sista quartern med 6-7 minuter kvar och fortfarande har chansen – då kommer det bli jobbigt för Körmend”, säger en hoppfull Henrik Svensson, headcoach i Borås Basket.

 

Vad har hänt sedan slutsignalen i torsdags?
”Mycket video. Jag har tittat själv, tittat med spelarna. Vi har blivit bättre varje träning, som vi blivit hela året. Vi har försökt justera lite saker.”

 

Vilka saker?
”Vi har försökt dra upp tempot. Vi får se om det går. Man behöver få stopp i defense för att det ska lyckas. Vi har jobbat med scoutingen på defense mot pick and roll, så att kommunikationen blir bättre och så att vi gör rätt.”

 

Hur mycket av det ni försöker göra har satt sig?
”Vi har minskat på antalet grejer vi vill göra i försvar så att det blir lättare för alla spelare. Vi minimerar riskerna att kommunicera fel. Det var tydligt när vi såg video och tydligt när man pratade med spelarna individuellt. ”Jag hörde inte” eller ”han sa fel” eller ”jag var sen” och så där. Sedan har det varit lite hårda videostunder också, för jag tycker inte att vi låg på den nivån vi kan göra vid den här tiden av året. Det var lite för låg prestation på vissa defensiva moment. Även offensiva, men jag tycker att det var tydligast i defense.”

 

Om de inte hörde i Boråshallen… Hur kommer det då att bli nu?
”Att inte höra kommer att försvåra, men det handlar om att storkillarna måste skrika ut vad vi ska göra. Och folk måste hjälpas åt. De kommer att höra. I Boråshallen var det rent ut sagt att de inte sa någonting eller att de sa det för sent.”

 

Mentalt då; att ligga under med 17 poäng när det börjar?
”Det är klart att det är uppförsbacke och bergsklättring. Jag har sagt till killarna att går vi ut och gör allt vi kan så får vi se hur långt det räcker, men all press i världen är på hemmalaget. De var Top 16 i FIBA Europe Cup förra året. De har ungefär åtta gånger så stor budget som vi har. De leder med 17 poäng. Alla här förväntar sig att de ska klara detta. Det vore ”katastrof” för dem att inte gå till gruppspel. Så kan vi sätta press på dem, komma in i sista quartern med 6-7 minuter kvar och fortfarande har chansen – då kommer det bli jobbigt för Körmend.”

 

Egis Körmend-Borås Basket i kvalet till FIBA Europe Cup spelas tisdagen den 26 september kl 20:00. Hemmalaget sänder matchen via FIBA:s Youtube-kanal.

 

Text/Foto: Magnus Stråhle.