Svitbrytarna Borås Basket

BC Luleå bjöd in till match i Luleå Energi Arena med 26 raka hemmasegrar i Svenska Basketligan som bakgrund. Men nederlagstippade Borås Basket klev in på parketten med en bestämdhet och ett sug efter att lira boll. Och som man lirade. Det räckte hela vägen till seger med 79-87 och en bruten vinstsvit.

 

Lagkapten Fredrik ”The Fredder” Andersson pratade inför matchen om vikten av att inte låta BC Luleå få en fantastisk start. Man kan säga att Borås Basket lyckades med den första målsättningen. För efter en period lyste 20-19 på poängtavlan i Luleå Energi Arena.

 

Borås tog sedan ledningen med 20-22 direkt i den andra perioden, via en trea från Jakob ”Iceman” Sigurdarson. Självklart assisterad av Nimrod Hilliard IV, som stod för åtta assist i matchen. ”Iceman” satte även 27-27 från trepoängslinjen. Jyles Smith dunkade i 27-29, innan tredje raka trean från ”Iceman” gav 27-32 för Borås. Då hade Luleå-coachen Peter Öqvist sett nog – snabb timeout från honom med 6:24 kvar av halvleken.

 

Nästa timeout från Öqvist kom två minuter senare då Marin Mornar just dunkat i 33-40 för Borås. Andreas Person höll sig till sist framme på en offensiv retur och stoppade i 38-49 på halvtidssignalen.

 

Det verkade som att båda lagen, under halvtidspausen, hade pratat om att dra upp tempot. Åtminstone inleddes den tredje perioden i furiöst fart. Men efter fem minuter hade lagen inte gjort mer än 9-10 och avståndet var ungefär detsamma som i halvtid.

 

Under de nästkommande minuterna bjöd Marin Mornar in hela BC Luleå till blockparty ovanför Borås-korgen och hans lag ledde ett tag med 15 poäng, innan Brandon Rozzell och Adam Rönnqvist sänkte varsina treor. Men inte nog med detta. Rönnqvist satte ett fyrapoängsspel och Daniel Hansson en ”vanlig” trea, innan Rönnqvist sköt i 61-65 med 34 sekunder kvar av tredje.

 

Den klart bästa starten i den fjärde perioden var det Borås Basket som stod för. En snabb trea av ”Iceman” Sigurdarson och en tvåa av Hilliard räckte för att Luleå skulle bli ängsligt och kalla en timeout. Sedan var det Luleås tur att göra poäng i klump. Vid 65-70 kallade Henrik Svensson på Borås-bänken timeout.

 

Hemmalaget må ha haft 26 raka hemmasegrar i Svenska Basketligan innan kvällens match, men de hade ingen Nimrod Hilliard i laget. Amerikanen gjorde 26 poäng, spelade fantastiskt för Borås Basket och när han sänkte 69-78 med en step-back-trea var det dags för en ny Luleå-timeout. När sedan Mornar drog i en blytung trea till 73-82 med 1:30 kvar hade gästerna stark segervittring. Kyligt spel på klockan och från straffkastlinjen i slutet gjorde att Borås Basket vann matchen med 79-87 och bröt BC Luleås vinstsvit.

 

BC Luleå-Borås Basket: 79-87 (20-19, 18-30, 23-16, 18-22).

 

Poänggörare Luleå: Adam Rönnqvist 27, Brandon Rozzell 20, Yannick Anzuluni 10, Tom Lidén 8, Quinton Upshur 6, Denzel Andersson 4, Daniel Hansson 3.

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 26, Marin Mornar 18, Jakob Sigurdarson 12, Andreas Person 10, Brett Bisping 6, Jyles Smith 6, Simon Gunnarsson 5, Fredrik Andersson 4.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.