Borås befäste serieledningen

Norrköping Dolphins, som alltid är ett topplag, kom till Boråshallen för att fajtas. Och fajt blev det ändå in i slutminuten. Jyles Smith och Nimrod Hilliard dominerade för hemmalaget och var starkt bidragande till att Borås Basket vann matchen med 71-65 och befäste serieledningen.

 

Jyles Smith gjorde 2-0 efter 2:45. Assisterad av Nimrod Hilliard (såklart). Sedan var matchen igång på riktigt. Joakim Kjellbom stoppade i sex raka poäng för Norrköping Dolphins, fram till 6-6 med 5:35 kvar av perioden. 11-11 satte Andreas Person via en trea. Med 1:25 kvar av första perioden dunkade Abdou Medjedoub brutalt i 11-18 och Borås tog timeout. Den snälla förstaperioden, som endast hade tre foulavblåsningar, slutade 13-20 till gästerna.

 

2:20 in i den andra perioden sänkte Fredrik ”The Fredder” Andersson 21-20 med en trepoängare. En hemma-run på 8-0 var därmed komplett. Efter halva perioden kallade Norrköping timeout, trots ledning 25-26. I slutet fick Dolphins-spelaren Mikael Lindquist ”isolation” mot Mike Palm ett par gånger, något som han omsatte i fyra poäng tack vare sin överlägsna snabbhet. Efter halva matchen var det Borås Basket som ledde den jämna matchen med 32-31.

 

Ledningarna och likalägena fortsatte att avlösa varandra i den tredje perioden. Med 4:25 kvar var dock Dolphins uppe i ledning med ”hela” fyra poäng. Två minuter senare hade det vänt, då Jyles Smith, framspelad av Marin Mornar, stoppade i 46-44 för Borås Basket. Nu var publiken med i matchen på riktigt. Mornar blev sedan foulad på ett skottförsök vid periodens slutsignal och kunde tack vare straffkast skicka Borås till ledning, 50-48, med en period kvar att spela.

 

Mornar inledde fjärde perioden likadant som han avslutade den tredje. Nämligen genom att göra två poäng för Borås. Och det var faktiskt Borås som var bäst och kapade till sig en ledning på som mest åtta poäng. Men Dolphins fanns hela tiden där och jagade. 63-58 stod det med 3:45 kvar då Borås kallade timeout. Joakim Kjellbom ordnade 65-62 med 1:30 kvar. Då svarade Nimrod Hilliard omgående genom att stoppa i 67-62. Norrköping kallade omedelbart timeout. Hilliard ökade på till 69-62 och Smith blockade Kjellbom i nästa Dolphins-anfall.

 

Med 47 sekunder kvar sänkte Gerry Blakes en trea till 69-65 och Norrköping andades lite hopp. Men en ny Smith-block satte stopp för ytterligare poäng från gästerna. Sedan fastställde Hilliard segersiffrorna till 71-65 från straffkastlinjen.

 

Borås Basket-Norrköping Dolphins: 71-65 (13-20, 19-11, 18-17, 21-17).

 

Poänggörare Borås: Jyles Smith 23, Nimrod Hilliard 22, Marin Mornar 9, Brett Bisping 5, Fredrik Andersson 5, Jakob Sigurdarson 4, Andreas Person 3.

 

Poänggörare Dolphins: Joakim Kjellbom 18, Fredrik Larsson 14, Gerry Blakes 12, Mikael Lindquist 8, Abdou Medjedoub 6, Tyrell Green 5, Johnell Smith 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.