Alltjämt obesegrade borta

Borås Basket hade rest till Östersund för att ta sig an svårspelade Jämtland Basket på fredagskvällen. Matchen började härligt poängrikt och i halvtid stod det 48-48. I den andra halvleken var det nästan lika jämnt men mer tillknäppt och poängsnålt. I slutet blev det otroligt spännande innan Borås Basket kunde avgöra till 81-86 tack vare att man var lite kyligare och lite smartare.

 

Redan 3:41 in i matchen hade Jämtland Basket dragit på sig lagfoul. Något som Borås Basket lyckades utnyttja vid, kanske något magra, tre tillfällen. Men man hittade även Jyles Smith i positioner nära korgen för enkla poäng minst lika många gånger. Detta, i kombination med Jakob ”Iceman” Sigurdarsons trea på periodsignalen, gjorde att gästerna hade 22-24 efter tio minuter.

 

Andreas Person gjorde nio poäng i den första perioden. När han i den andra perioden sänkte sina 17:e poäng gav det 31-36 och timeout från hemmalaget. Sex minuter in i perioden stod Person på hela 20 poäng (hundraprocentig från golvet). Trots detta brakade Borås spel ihop under slutet av halvleken. Headcoach Henrik Svensson kallade två timeouter i tät följd. Den senare när Olle Lundqvist precis gjort 40-43.

 

Halvleken slutade 48-48 och i det läget var det omöjligt att sia om utgången i matchens andra halva.

 

50-50 stod det efter 41 sekunder av den tredje perioden, 52-52 efter 2:24 och 55-55 efter 3:55. Men med 4:32 kvar av perioden kunde Niklas Larsson se till att Jämtland kapade åt sig en ”större” fyrapoängledning. När Will Paul stoppade i en reverse layup till 62-57 så fick coach Svensson nog. Timeouten var ett faktum med 2:32 kvar av tredje. Inför den fjärde perioden hade Borås ändå Jämtland inom klart räckhåll: 62-60.

 

När Borås återtog ledningen i matchen så var det genom en trepoängare från Brett Bisping. Minuten senare sänkte Bisping ytterligare en trea. Den gav Borås 63-68 med 6:24 kvar och Jämtland kallade timeout. Tre minuter senare ledde Jämtland med 73-72 och det var gästernas tur att ta timeout.

 

Med 1:52 kvar monsterdunkade Marin Mornar i 75-76 och Borås Basket kändes som de var på gång att ta över. Men efter detta växlade ledningen fem gånger, innan Nimrod Hilliard fixade 81-82. I nästkommande hemmaanfall missade Antto Nikkarinen en trepoängare med nio sekunder kvar av matchen. Jämtland foulade sedan Sigurdarson och satte honom på linjen. ”Iceman” kallas ju inte ”Iceman” för inget. Han sänkte därmed kyligt sina två straffkast till 81-84. Jämtland tog timeout och hade 7,5 sekunder på sig att ta matchen till förlängning. Men man lyckades inte få in bollen i spel, utan blev avblåsta för fem sekunder. Sedan kunde Hilliard definitivt avgöra till 81-86 från straffkastlinjen.

 

Jämtland Basket-Borås Basket: 81-86 (22-24, 26-24, 14-12, 19-26).

 

Poänggörare Jämtland: Will Paul 22, Preston Purifoy 15, Olle Lundqvist 11, Will Walker 10, Jaan Puidet 8, Antto Nikkarienen 7, Niklas Larsson 6, Oliver Gehrke 2.

 

Poänggörare Borås: Andreas Person 24, Nimrod Hilliard 19, Marin Mornar 13, Brett Bisping 12, Jakob Sigurdarson 10, Jyles Smith 6, Fredrik Andersson 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.