Borås Basket besegrat på hemmaplan

Borås Basket var serieledaren som på hemmaplan, mot Svenska Basketligans jumbo, Uppsala Basket, skulle inkassera två ”lätta” poäng. Så blev det inte alls. Uppsala var på spelhumör, antagligen taggade av den högljudda publiken. Matchen blev fysisk och det gillade gästerna, som tillslut vann med 79-82.

 

De inledande minuterna blev väldigt intensiva. Dels på planen, men även på läktarna var det bra tryck från start. Fem minuter in i matchen var det Borås Basket som ägde en knapp ledning, 15-12. Vid den första pausen var det ännu jämnare, 25-24.

 

Efter att Uppsala ordnat 2-6 på två minuter i början av den andra perioden var det dags för den första timeouten i matchen – kallad av Borås-coachen Henrik Svensson. Men nu var gästerna igång på allvar. 36-45 stod det vid nästa timeout, fyra minuter senare. För Borås gällde det att på något sätt stoppa Uppsalas flyt.

 

Nimrod Hillard gjorde 38-45 när han tog Mannos Nakos till korgen. Sedan kallade Uppsala timeout för att kunna stänga perioden så effektivt som möjligt. Trots detta blev det oavgjort, 4-4, i slutminuten. Med halva matchen kvar att spela låg Borås alltså under med 42-49.

 

Uppsala spelade grisigt men effektivt i den tredje perioden. Offensivt var det mycket tack vare Hilliard som Borås kunde hålla hyfsat jämna steg. Men Borås ryckte upp sig och var så nära som 54-57 med 2:25 kvar av tredje. Den lyckan blev dock inte långlivad. Vid Borås-timeouten 45 sekunder senare hade Uppsala ökat till 54-63. Med en period kvar att spela var det uppförsbacke med 58-63.

 

Viktor Gaddefors och Mannos Nakos såg sedan, genom vasst trepoängsskytte och en tuff and-one-drive, till att gästerna gick upp i en 12-poängsledning 2:28 in i fjärde perioden.

 

Ytterligare två och en halv minut senare hade Borås kämpat sig till 66-72 och publiken var med i matchen igen. När Andreas Person sedan satte en trea till 71-74 med 4:04 på klockan lyfte nästan taket på den gamla Basketborgen.

 

Minuten senare drog Nimrod Hilliard i en trea till likaläge, 74-74. Sedan drog Uppsala nytta av Borås lagfoul och fixade 74-77, innan Person sänkte 77-77 med 1:11 kvar. Med 22 sekunder kvar ordnade Axel Nordström 77-80 för Uppsala. Hilliard svarade blixtsnabbt med 79-80 på en layup.

 

Gaddefors satte 79-82 från straffkastlinjen med elva sekunder på klockan. Borås tog sin sista timeout men man missade det allra sista skottet – en pressad trea från Jakob Sigurdarson – och Uppsala kunde åka hem med seger (79-82).

 

Borås Basket-Uppsala Basket: 79-82 (25-24, 17-25, 16-14, 21-19).

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 26, Andreas Person 17, Jakob Sigurdarson 12, Jyles Smith 10, Brett Bisping 6, Marin Mornar 6, Simon Gunnarsson 2.

 

Poänggörare Uppsala: Viktor Gaddefors 21, Axel Nordström 16, Rhys Carter 13, Anes Zekovic 12, Mannos Nakos 8, Lukas Friberg 6, Rickard Eriksson 6.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.