Borås vann nagelbitaren

Borås Basket och Jämtland Basket stod på samma poäng inför fredagskvällens möte i Boråshallen. Det blev en svängig fajt där Borås hade ledningen under större delen av tillställningen, men där Jämtland vägrade ge sig. Inte förrän i slutsekunderna då Will Paul missade sin chans för gästerna och Jyles Smith satte tre av fyra straffar till hemmaseger, 84-81.

 

När Jämtlands Will Paul satte två poäng 2:22 in i första perioden så var det matchens första poäng. Dessa två poäng verkade även vara ”proppen som drogs ur”, för sedan ökade poängproduktionen markant.

 

Fem minuter in i perioden stod Jyles Smith för en av de fetaste blockar som skådats i Boråshallen – en riktig ”spike” upp på läktaren. Brandon Taylor från Jämtland hävdade dock högljutt att det borde varit goaltending och belönades med en teknisk foul. Jakob ”Iceman” Sigurdarson sköt i det tekniska straffkastet till 10-7, innan Brett Bisping satte 12-7 från kort håll.

 

Sedan lossnade det ordentligt för Borås Basket. Fredrik ”The Fredder” Andersson sköt i 19-9 via en trea och Torbjörn Gehrke på gästernas bänk tvingades ta timeout. Efter timeouten var det Jämtlands tur att lyckas. När Will Paul sköt i 20-17 så var det Borås-coachen Henrik Svensson som måste kalla timeout. Då med 1:40 kvar av första perioden. Dessa 1:40 blev dock Borås Baskets och slutade med att ”The Fredder” tippade i 27-20 på periodsignalen.

 

Och ”The Fredder” fortsatte att vara het i den andra perioden. 13 poäng var han uppe i halvvägs in. Borås ledde då med 39-29 och det mesta verkade fungera. Men det var definitivt inte läge att slappna av. Med 1:33 kvar av andra perioden sänkte Niklas Larsson en trea som innebar att Jämtland ätit sig så nära som 46-42. Borås andra timeout var ett faktum.

 

48-44 var ställningen i halvtid.

 

Det var ett tuffare Jämtland som inledde den tredje perioden. Borås fick slita hårt för sina poäng och känslan var att gästerna snart skulle vara ikapp och förbi. Men hemmalaget ville annat. Andreas Person, fixade 60-52 och Brett Bisping 62-52. Då återstod fem minuter av perioden.

 

Var jämtarna avhängda nu? Nej, nej. Olle Lundqvist och Will Paul var inne och skapade oreda. Borås hade bara 65-62 med 2:26 kvar av tredje. Minuten senare sköt Oliver Gehrke, framspelad av Lundqvist, i 69-67. Tack och lov, för Borås Basket, så lyckades Marin Mornar stänka i en trea till 72-67 på periodsignalen.

 

De båda lagen hann sedan spela 1:50 av den fjärde perioden innan Will Paul, precis som i första perioden, bröt dödläget. Med 6:15 kvar sköt Niklas Larsson i 74-74 och det blev väldigt tyst på läktarna. Simon Gunnarsson svarade dock omgående med ett trepoängsspel, som gav 77-74 och nytt hopp. Gunnarsson fortsatte sedan att göra ett hästjobb i försvaret. Bl.a. med tre raka bollstölder. Men laget att svårt att utnyttja bollinnehaven.

 

Slutet blev nästan olidligt tajt. Preston Purifoy kvitterade till 81-81 med 1:35 kvar, innan Jyles Smith satte 82-81 och 83-81 från straffkastlinjen. Smith sköt även 84-81 i från straffkastlinjen. Men missade sitt andra kast. För Borås var det skönt att ledningen på 84-81 kunde räcka ända in i mål.  

 

 

Borås Basket-Jämtland Basket: 84-81 (27-20, 21-24, 24-23, 12-14).

 

Poänggörare Borås: Jyles Smith 15, Jakob Sigurdarson 14, Brett Bisping 14, Marin Mornar 14, Fredrik Andersson 13, Andreas Person 7, Simon Gunnarsson 5, Ludvig Johansson 2.

 

Poänggörare Jämtland: Will Paul 23, Jaan Puidet 14, Olle Lundqvist 12, Antto Nikkarinen 9, Preston Purifoy 6, Niklas Larsson 6, Brandon Taylor 4, Gustav Hansson 4, Oliver Gehrke 3.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.