Umeå slog Borås

Poängglada Umeå Bskt bjöd upp till dans hemma i Umeå Energi Arena. Hemmalaget och gästande Borås Basket följdes åt under de inledande tre perioderna, som för övrigt var mycket underhållande. Sedan ryckte Umeå rejält och kunde vinna med klara 96-77.

 

Umeå hade ingen i startuppställningen som kunde matcha Marin Mornars offensiv inledningsvis och kroaten passade på att stoppa i nio poäng innan fyra minuter hade tickat på klockan. Men på poängtavlan lyste 15-15 när halva första perioden var spelad. Mike Palm byttes in med två minuter kvar och hann med att lägga i två poäng, samt assistera till en trea, på vägen till 26-27 inför den andra perioden.

 

Med 5:45 kvar av andra perioden satte en timeout-fest igång i Umeå Energi Arena. Vid ställningen 33-40 till Borås kallade Umeå timeout. Spelet satte igång. 45 sekunder senare stod det 38-40 och det var Borås tur att ta timeout. Med tre minuter kvar tog Umeå nästa timeout. Då vid ställningen 38-46. När Arik Smith sedan hade lagt i 42-46 för hemmalaget så var det åter gästernas tur att ta timeout.

 

Med 30 sekunder kvar innan halvtidspausen hände något riktigt tråkigt. Nimrod Hilliard, som gjorde sin blott andra match efter två månaders skadefrånvaro, halkade till och något hände med hans redan dåliga knä. Hilliard tvingades kliva av direkt.

 

Halvtid: 46-49.

 

Men när tredje perioden började så var Hilliard tack och lov på planen igen.

 

Poängtempot var fortsatt högt i början av den andra halvleken. Nu med Umeå i förarsätet, men bara knappt. 60-59 stod det efter halva tredje. Sedan kom ett litet hemmaryck, fram till 67-60 med 2:48 kvar av perioden. Borås-coachen Henrik Svensson var mäkta onöjd och kallade timeout. Borås kapade en poäng efter timeouten och Umeå hade 72-66 inför slutakten.

 

Umeå började perioden allra bäst och ledde med 12 poäng med 7:01 kvar av matchen. Borås tog då timeout för att ge sig själva en chans att komma tillbaka. Med 6:34 kvar stoppade André Nilsson i 82-68 och goda råd var dyra för Borås. För dyra skulle det visa sig. Umeås ledning var tillräcklig och de kunde hålla undan och vinna matchen med 96-77.

 

Umeå Bskt-Borås Basket: 96-77 (26-27, 20-22, 26-17, 24-11).

 

Poänggörare Umeå: Egal Saleman 18, Arik Smith 18, André Nilsson 17, Nicholas Schlitzer 16, Eric Gilchrese 9, Nathan Dawit 7, Chris Singhateh 5, Alexandros Varytimiadis 4.

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 18, Marin Mornar 14, Jakob Sigurdarson 13, Jyles Smith 9, Fredrik Andersson 7, Simon Gunnarsson 5, Andreas Person 3, Brett Bisping 3, Ludvig Johansson 3, Mike Palm 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.