Vinst mot Kings efter dramatik

Södertälje Kings var enda laget i SBL som Borås Basket inte hade besegrat innan kvällens match. Och det var nära att det inte gick vägen den här gången heller. Borås tappade ledningen i tredje perioden, men kom tillbaka i slutet av den fjärde och kunde, trots massiv Kings-anstormning, hålla undan till 79-77.

 

Inledningen av matchen var jämn och Borås ledde med 13-12 efter fem minuter. Vid 3:52 kom Borås fösta byte – Marin Mornar hoppade in för Brett Bisping. Minuten senare var även Ludvig Johansson och Jakob ”Iceman” Sigurdarson på planen. ”Iceman” ödslade ingen tid innan han sköt i trean som betydde 18-12 för hemmalaget. I Borås sista anfall i perioden lirade Mornar fram Simon Gunnarsson, som fastställde periodsiffrorna till 23-14 med en layup.

 

I den andra perioden vaknade Toni Bizaca till liv för gästerna. 23-16 och 23-19 satte kroaten i rask takt. Sedan byttes Bizaca ut och matchen blev målsnål. Med fyra minuter kvar av perioden stod det 26-22.

 

Sedan fick Borås äntligen igång Jyles Smiths poänggörande. Den amerikanske centern stoppade snabbt i sju poäng, Andreas Person stack emellan med en trepoängare och Borås hade 34-26 med 1:35 kvar av halvleken. Man hann sedan med att öka på till 36-26 lagom till långa pausen.

 

Under halvtidspausen fick Jonas Jerebko Borås Tidnings pris BT-plaketten för andra gången. Eftersom Jonas själv inte kunde vara på plats så togs priset emot av hans mamma Elaine. Elaine menade att om hon fick bestämma så kommer Jonas att spela för Borås Basket när han är klar med NBA.

 

Två och en halv minut in i tredje perioden hade Borås ledningen med elva poäng. Efter fem minuter hade Kings kapat den ledningen till sex. Minuten senare var skillnaden mellan lagen endast tre poäng. Momentum låg solklart hos Södertälje och när Aaron Anderson stoppade i 46-45 för gästerna var hemma-timeouten ofrånkomlig. Med en dryg minut kvar av perioden sänkte Martin Pahlmblad en trea för Kings. Den innebar 51-52 – gästernas första ledning sedan matchens inledning. Auston Barnes stängde sedan perioden genom att sätta en trea på buzzern till 53-57.

 

Med 6:53 kvar av matchen gjorde Kings 57-64. Henrik Svensson på Borås-bänken valde då att ta timeout. Andreas Person bombade omgående i 60-64 efter timeouten, innan Borås pressade fram 24 sekunder i försvaret. ”Iceman” satte 62-64 och sedan satte Person ytterligare en trea. Den gav Borås ledningen med 65-64 och Södertälje tog timeout.

 

Med 3:44 kvar var olyckan framme. Nimrod Hilliard halkade åter till och såg ut att slå upp sin skada i knät. Hilliard fick hjälpas av planen. Tack och lov visade det sig handla om en stukad fot – inte något med knät alltså.

 

Slutet blev rafflande. Följande hände:
Borås ledde matchen med 71-69 med 2:13 kvar och timeout. Med 1:54 kvar gjorde Aaron Anderson 71-71. Jyles Smith ordnade 73-71 med 1:35 kvar. Valter Lundström stod för ett and-one-spel till 73-74 med 1:20 kvar. Med 1:05 på klockan sänkte Andreas Person en trea till 76-74. ”Iceman” fyllde på med en lång tvåa till 78-74 med 30 sekunder kvar. Lindström satte en trea med 26 sekunder kvar och så stod det 78-77. Person satte sedan ett straffkast till 79-77 med 13 sekunder kvar. Det räckte till seger med just 79-77.

 

 

Borås Basket-Södertälje Kings: 79-77 (23-14, 13-12, 17-31, 26-20).

 

Poänggörare Borås: Andreas Person 18, Jyles Smith 18, Brett Bisping 14, Nimrod Hilliard 11, Jakob Sigurdarson 8, Marin Mornar 3, Ludvig Johansson 3, Simon Gunnarsson 2, Fredrik Andersson 2.

 

Poänggörare Kings: Valter Lindström 27, Martin Pahlmblad 19, Aaron Anderson 12, Toni Bizaca 7, Adam Ramstedt 5, Auston Barnes 5, Tobias Borg 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.