Snabba Borås Basket nära vinst i Luleå

Borås Basket började dåligt men drev upp tempot och kom tillbaka in i den tuffa bortamatchen i Luleå. Med knappa tre minuter kvar av fjärde perioden hade gästerna krympt hemmalagets ledning till 73-70. Men i slutet tvingades Borås chansa och hade inte marginalerna på sin sida. Istället kunde svenska mästarna vinna med 81-71.

 

BC Luleå inledde matchen bäst. Vid ställningen 13-4, med 4:25 spelade, tog Borås headcoach Henrik Svensson en välbehövlig timeout. Luleå ledde ett tag med 20-7, innan Nimrod Hilliard sänkte två raka treor till 20-13. Brett Bisping fyllde på till 20-15 och då ville hemmalaget ha timeout. När lagen var framme vid den första pausen så var det i allra högsta grad en jämn match, med ställningen 25-22.

 

6:33 in i den andra perioden sänkte Brandon Rozzell sin tredje trepoängare för Luleå. Den gjorde ställningen till 38-26 och framkallade gästernas andra timeout. Fjärde Rozzell-trean kom två minuter senare och gav hemmalaget 44-28. Luleå satte 69 procent från trepoängslinjen i den första halvleken, jämfört med Borås 33 procent från samma distans. Detta och mycket annat gav skillnaden 57-40 efter 20 spelade minuter i Luleå Energi Arena.

 

Borås, med Nimrod Hilliard, Simon Gunnarsson, Brett Bisping, Fredrik ”The Fredder” Andersson och Andreas Person på planen, gjorde 2-9 under tredje periodens första 3:15. Detta genom att driva upp tempot och springa. Luleå tog en timeout för att få stopp på gästernas anstormning. Med 2:22 kvar av tredje perioden hade Borås kapat underläget till 65-57. 70-60 stod det inför fjärde perioden och Borås hade en seger inom räckhåll.

 

Med 7:52 kvar av den fjärde perioden satte Jakob ”Iceman” Sigurdarson en trea till 72-66. 72-68 gjorde Gunnarsson på drive med drygt sex minuter kvar. När knappa tre minuter återstod fixade Jyles Smith 73-70. Men sedan lyckades Luleå, i form av Yannick Anzuluni och Brandon Rozzell, sätta ihop fyra raka poäng. Borås tog en timeout med 1:16 kvar.

 

I slutet var dock marginalerna inte med Borås. Poängen rann iväg åt fel håll när man tvingades chansa och Luleå kunde vinna matchen med 81-71.

 

BC Luleå-Borås Basket: 81-71 (25-22, 32-18, 13-21, 11-10).

 

Poänggörare Luleå: Brandon Rozzell 28, Yannick Anzuluni 16, Denzel Andersson 8, Quinton Upshur 7, Brice Massamba 7, Adam Rönnqvist 6, Tom Lidén 5, Anton Saks 4.

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 16, Andreas Person 15, Brett Bisping 12, Simon Gunnarsson 9, Jakob Sigurdarson 8, Marin Mornar 6, Jyles Smith 4, Fredrik Andersson 1.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.