Borås bröt Dolphins svit

Det blev en fysisk och målsnål men underhållande och spännande tillställning när Borås Basket och Norrköping Dolphins möttes i Boråshallen på fredagskvällen. Dolphins, som hade en vinstsvit på tio raka matcher, var tuffa. Men Borås var ännu tuffare och kunde tillslut vinna den tajta matchen med 65-57.

 

Joakim Kjellbom inledde matchen fenomenalt för gästande Dolphins. Tre dunkar inom loppet av tre minuter levererade 38-åringen. Men Borås var med på noterna åt andra hållet. Simon Gunnarsson gjorde två poäng på ett snabbt uppspel, Brett Bisping satte en jumphook och Nimrod Hilliard stoppade i en layup till 6-6. Andreas Person snirklade sedan i ledning 8-6 till hemmalaget efter halva perioden. Jyles Smith alley-oop-dunkade i 10-6 minuten senare, assisterad av Hilliard. Efter en period var det Borås Basket som ledde med 18-8.

 

Hilliard drog i en trea till 24-12 3:08 in i andra perioden. Då ville Adnan Chuk på Dolphins-bänken ha en timeout. Knappt en minut senare slog Hilliard till med ytterligare en trea.

 

Med 3:20 kvar innan halvtid gjorde Norrköping 31-20 och det var dags för Borås att kalla timeout. Bisping var aktiv i periodens slutskede och stoppade i några välbehövliga Borås-poäng fram till 34-26 i halvtid.

 

Andreas Person la i 41-26 och efter 2:53. Sedan fyllde han på från straffkastlinjen till 43-26. I slutet av tredje perioden blev det mer fysiskt åt båda hållen. Men Borås behöll en liten ledning på knappa tio poäng till dess att Tim Schüberg sänkte en trea till 45-39 med 1:54 kvar. Brett Bisping fixade sedan 47-39 lagom till periodpausen. Borås dominerade returtagningen och hade 44-32 i den kategorin efter tre fjärdedelar av matchen.

 

Ännu mer fysisk blev spelet i den fjärde perioden. Lagen hade gjort 3-4 efter tre minuter. Halvminuten senare dundrade Mikael Lindquist i en trea till 50-46, innan Jakob ”Iceman” Sigurdarson sköt i två straffkast för Borås. Fredrik ”The Fredder” Anderssons tvåa gav 54-46 och en Dolphins-timeout.

 

Det stod 58-50 med 2:22 kvar att spela. Då valde Borås att ta timeout. Kjellbom dunkade i 58-52 med 1:43 kvar. Gerry Blakes sköt i 58-54 från straffkastlinjen. Sedan var det Persons tur på straffkastlinjen. Han darrade inte och sänkte både 59-54 och 60-54. Dolphins tog omgående timeout, med 45 sekunder kvar. Gunnarsson blockade sedan Lindquists drive, innan ”Iceman” foulades och hamnade åter på straffkastlinjen. Den 96-procentige islänningen missade inte och så stod det 62-54 till Borås. Med 17 sekunder på klockan stod ”Iceman” åter på straffkastlinjen och inför stående ovationer ordnade han 64-54. Lindquist stack emellan med en trea innan Sigurdarson fastställde slutresultatet till 65-57. Därmed stannade Norrköpings segersvit på tio raka.

 

 

Borås Basket-Norrköping Dolphins: 65-57 (18-8, 16-18, 13-13, 18-18).

 

Poänggörare Borås: Andreas Person 15, Jakob Sigurdarson 12, Brett Bisping 9, Jyles Smith 8, Nimrod Hilliard 8, Marin Mornar 7, Fredrik Andersson 4, Simon Gunnarsson 2.

 

Poänggörare Dolphins: Joakim Kjellbom 31, Mikael Lindquist 14, Tim Schüberg 6, Gerry Blakes 6.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.